Numărul caselor asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale este extrem de mic, iar autoritățile vor să schimbe acest lucru. Pentru asta, Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe. Măsura este inclusă în Strategia autorității pentru perioada urmatoare, dar nu a fost luată încă o decizie. În prezent, doar din una din 5 locuințe este asigurată obligatoriu împotriva dezastrelor naturale.

Din peste 9 miloane de locuințe, doar circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să crească numarul caselor asigurate. Așa că propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe.

Nicoleta Radu, director general PAID: Posibilitatea de condiționare a serviciilor ar putea să conducă la creșterea gradului de cuprindere în asigurare. Sunt zone întregi unde dealurile o iau la vale, sunt expuse alunecărilor de teren. E surprinzător că acolo gradul de asigurare e mic. Ne așteptăm că după o situație tragică oamenii sa invete, să înțeleagă că o asigurare este foarte utilă, e ca un colac de salvare pe care ar putea să îl aibă.

Andreea Comșa, expert imobiliar: La vaânzare ar fi mai ușor, pentru că notarii vor cere. La apartamentele vândute, noi pentru că ne ocupam de locuințe noi, evident că proprietarii și dezvoltatorii respectă regulile. La închirieri nu se respecta aceste reguli. Cred că dacă va deveni o condiție pentru închiriere și vor apărea penalizari, atunci cred că lucruruile vor intra în normal.

Propunerea se regăsește în strategia ASF pe următorii doi ani. O decizie nu s-a luat deocamdată. Numărul redus de polițe este explicat și prin faptul că primăriile nu îi sancționează pe cei care nu au o astfel de asigurare. Lipsa poliței ar trebui sancționată, potrivit legii cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

Deși prețul unei asigurari pe un an este cuprins între 10 și 20 de euro, în funcție materialul din care este construită casa, oamenii spun că acesta este totuși descurajant, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Mulți sunt la țară cu inundațiile. Acolo dezastrele sunt mai frecvente. La țară, unde au pensiile mici, nu își permit.

Sunt costisitoare și nu își permit să suporte costurile.

O altă problemă o reprezintă lipsa informațiilor.

Să se vorbească de importanța asigurărilor. Și pentru siguranța lor oamenii vor încerca să pună bani, să facă un efort să le fie lor bine.

Municipiul Brașov este fruntaș în ceea ce privește încheierea polițelor. Aici, aproape jumătate dintre locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. La polul opus, în județele Gorj și Mehedinți, doar una din 10 locuințe este asigurată.

Digi24