Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată participă miercuri, 11 noiembrie 2020, la o acțiune fără precedent, cu ocazia căreia sunt realizate 386 de percheziții în mai multe județe ale țării.

„Pocurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism impreuna cu ofiteri de poliție judiciara din cadrul DCCO si a unitatilor subordonate efectueaza un numar de 386 de perchezitii domiciliare, în cadrul unor ample actiuni, vizând destructurarea unor grupari infractionale organizate, actiuni ce se deruleaza concomitent pe raza judetelor Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Galati, Vrancea, Covasna, Brasov, Buzau, Prahova, Dambovita, Constanta, Calarasi, Ilfov, Teleorman, Arges, Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Alba, Caras-Severin, Timisoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj si Bistrita Nasaud si în municipiul Bucuresti”, arată DIICOT.

Potrivit DIICOT, actiunile declansate la nivel national sunt rezultatul activitatilor investigative derulate în 24 de dosare instrumentate de către 21 de structuri teritoriale ale DIICOT si Structura Centrală.

DIICOT mai arată că anchetele vizează destructurarea mai multor grupări infractionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizata: trafic de droguri de risc si de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranti, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, ă, trafic de migranti, înselăciune sau șantaj.

Potrivit unor surse judiciare, vizați de anchetă sunt lideri ai unor grupări interlope care acționau în afara țării, dar au revenit în România din cauza pandemiei.

 

Sub coordonarea liderului, s-au pus bazele unei grupări infracţionale specializate, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori şi proxenetism şi, în secundar, în şantaj, consecinţă a plăţii unor taxe de protecţie.

După ce au ieşit din penitenciar, în scurt timp, la gruparea infracţională au aderat alţi 12 suspecţi, împreună cu care au recrutat şi alte victime, le-au transportat şi adăpostit în state occidentale – Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveţia – şi le-au constrâns să practice prostituţia în favoarea lor, în diverse cluburi de profil.

După ce erau transportate în străinătate, tinerele care refuzau să se prostitueze erau sechestrate şi supuse unor violenţe extreme, chiar şi violuri, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistenţă, arată procurorii.

În cele mai multe cazuri, victimele au fost ţinute în imobile închiriate de către liderul grupării, au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituţia, erau permanent controlate şi supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de membrii grupării.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că tinerele au fost exploatate cu precădere în cluburi de noapte sau locaţii închiriate în oraşele Berlin, Bonn, Stuttgart şi Frankfurt (Germania), dar şi pe teritoriul altor state europene (Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Elveţia, Austria).

Procurorii susţin că unele tinere au fost vândute altor traficanţi, persoanele care le-au preluat primind şi informaţii în legătură cu victima, comportamentul acesteia pe perioada cât a fost exploatată, informaţii despre familie, pentru a fi şantajată, exploatată şi controlată mai uşor.

Conform DIICOT, au fost şi situaţii în care făptuitorii nu au mai reuşit să deţină controlul asupra victimelor, chiar şi după aplicarea unor corecţii fizice, caz în care, pentru a le determina să nu fugă sau să revină la domiciliile lor din ţară, le-au solicitat diferite sume de bani pe care victimele nu au avut posibilitatea să le achite, fiind, astfel, obligate să continue activitatea de prostituţie.

O mare parte din sumele de bani obţinute din practicarea prostituţiei au fost investite de liderul grupării în diverse imobile din ţară şi străinătate.

Pe de altă parte, liderul acestei grupări obişnuia să perceapă victimelor taxe de protecţie pentru desfăşurarea unor activităţi licite/ilicite, “locotenenţii săi” recurgând, deseori, la şantaj pentru colectarea acestora. Taxele erau colectate cu ocazia unor petreceri.