AcasăActualitateActe necesare pentru pașaport, în 2020. Ghid complet cu tot ce trebuie...

Acte necesare pentru pașaport, în 2020. Ghid complet cu tot ce trebuie să faci

Pentru a obține rapid un pașaport în 2020, trebuie să știi ce acte sunt necesare, ce taxe trebuie să plătești și cum îți faci programare pentru pașaport, online, ca să scapi de statul la cozi.

Cetățenii români pot călători în țările membre UE doar cu actul de identitate, însă, pentru a ieși din spațiul european este nevoie de pașaport. În 2020, obținerea documentului de călătorie nu mai este deloc complicată. Dacă știi ce acte sunt necesare pentru eliberarea pașaportului și plătești taxele, totul se poate rezolva foarte rapid. În plus, în prezent, ai opțiunea de programare online și eviți, astfel, timpul pierdut așteptând la coadă.

Acte necesare pașaport în 2020

 • cartea de identitate în original;
 • documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport;
 • paşaportul anterior, dacă acesta există.

Acte necesare pașaport pentru copii în 2020

În cazul copiilor, care nu au împlinită vârsta de 14 ani, pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar sunt necesare următoarele acte:

 • certificatul de naştere al copilului, în original;
 • actele de identitate ale parinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
 • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
 • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Cât sunt taxele pentru pașaport în 2020

Taxele pentru pașaport pot varia în funcție de tipul pașaportului, dar și de vârstă.
Pentru pașaportul simplu electronic taxele sunt de 258 lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani. Pentru pașaportul simplu temporar taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Unde se pot plăti taxele pentru pașaport

 • on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului și este nevoie de extrasul de cont;
 • la oricare bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
 • prin mandat poştal (la orice Oficiu Poştal);
 • la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului şi la casieriile unităţilor CEC Bank.

Indiferent de metoda de plată aleasă, documentul de plată trebuie să conțină următoarele mențiuni: numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare tipul pașaportului solicitat contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare suma plătită

Ce diferență este între cele două tipuri de pașapoarte

În primul rând, pentru a obține documentul de călătorie, este important de știut că sunt mai multe tipuri de pașaport. Și anume:

Pașaport simplu electronic

 • Are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani.
 • Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 15 zile pentru cetățenii care depun actele pe teritoriul României. Pentru persoanele stabilite în străinătate, într-o țară membră UE, și care depun actele necesare în consulate, termenul este de 45 de zile. Iar pentru cei care vor să obțină pașaportul într-un stat care nu este membru UE, termenul este de 65 de zile.

Pașaport simplu temporar

 • Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni
 • Eliberarea lui poate dura între câteva ore și 3 zile.
 • În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora, dacă părinții sau tutorele legal are 2 fotografii tip buletin ale copilului.

Cum se face programare pentru pașaport, online

Pentru a putea depune actele pentru pașaport rapid și pentru a evita statul la cozi, îți poți face, foarte simplu, programare online pe https://www.epasapoarte.ro/ . Este foarte important să știi că aceste programări se respectă întocmai, astfel că, dacă vei întârzia chiar și 2 minute, vei pierde programarea făcută online.

Cum afli statusul pașaportului

Cei care depun actele pentru pașaport pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
30.9 ° C
30.9 °
30.9 °
40 %
4.3kmh
32 %
mar
34 °
mie
33 °
joi
35 °
vin
34 °
sâm
36 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!