Acizii grași trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, responsabile de starea de sănătate a consumatorilor!

0
210

Începând cu 1 aprilie 2021 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 182/19.08.2020 pentru stabilirea de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, Lege publicată în Monitorul Oficial nr. 758/19.08.2020.

Acizii grași trans sunt acizii grași cu cel putin o legatura dubla neconjugată carbon-carbon, în configuratie trans (AGT).

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață alimente cu un conținut de AGT de maxim 2g/100 g de grăsime din conținut.

Operatorii care nu respectă prevederile legii pot fi sancționati cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei și produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Dar cum poate identifica un consumator de pe eticheta unui produs care este cantitatea de acizi grași trans, dacă legea nu obligă operatorii economici sa specifice acest lucru pe etichetă?

Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și evitați-le pe cele care conțin grasimi hidrogenate.

Conform A.N.S.V.S.A. la jumătatea lunii februarie încă se instruia personalul împreuna cu reprezentanții I.I.S.P.V. și se stabilea necesarul de materiale și consumabile pentru implementarea și validarea metodei de analiza ce determină prezența acizilor grași trans urmând ca să aloce fonduri necesare în acest sens.

Menționăm ca va fi funcționabil un singur laborator de analiză pentru determinarea acizilor grași trans la nivelul D.S.V.S.A. Buzau.

Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesateprecum

       margarina;
       mezelurile;
       produsele de tip fast food;
       produsele de patisserie;
       prăjiturile;
       biscuiții;
       popcornul pentru microunde;
       chipsurile;
       mâncarea semi-preparată;
       supele la plic;
       maioneza;
       cremele tartinabile;
–       diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Produsele alimentare care nu sunt conforme au putut fi comercializate până astazi, 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.

“În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.” declara Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons.

(Jurnal)