De marți, 28 septembrie 2021, persoanele care au mai mult de șase luni de la vaccinarea anti-Covid pot solicita o nouă doză de vaccin Pfizer sau Moderna pentru a-și reface protecția împotriva infectării.

Toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cei care au afecțiuni cronice și angajații din sistemul sanitar sunt expuși la infectare chiar dacă au fost vaccinați. Protecția generată de Pfizer este de 5-6 luni de la ultima injecție.

Doza a treia de vaccin a fost aprobată și în România în urma unei decizii „în unanimitate” a Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV).

Autorizarea s-a făcut în regim de urgență din cauza gravității valului 4 de pandemie care provoacă, zilnic, peste o sută de decese și mii de infectări.

„Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, se arată într-un comunicat oficial.

Doza a treia este ferm recomandată următoarelor categorii de persoane:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

În același comunicat se arată că „doza a treia se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra-Zeneca vor primi doza a 3-a cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer sau Moderna”.

Cu toate precizările despre categoriile care ar trebui să se vaccineze cu prioritate, comitetul nu stabilește niciun criteriu, iar din 28 septembrie, orice persoană care are mai mult de șase luni de la ultima doză poate cere inocularea celei de a treia injecții.

La nivelul județului Giurgiu, în prima zi de vaccinare cu cea de a treia doză situația se prezenta astfel:

„Până la ora 11.00, la nivelul judeţului Giurgiu, erau înscrise 91 de persoane în Platforma națională de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19, pentru doza a treia”, transmit reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

(Jurnal)