A început Ramadanul! Ce a transmis președintele Iohannis comunității musulmane din România…

0
87

De astăzi a început Sărbătoarea de Ramadan a musulmanilor . Cu acest prilej Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, joi, un mesaj comunității musulmane din România, la începerea lunii postului Ramadan.

„La începutul lunii postului Ramadan, perioadă a rugăciunii și meditației, le transmit cetățenilor români de etnie turcă și tătară urări de sănătate și împlinire spirituală. Ramadan oferă comunității musulmane oportunitatea de a reflecta la mesajul de pace al Coranului, la valorile solidarității sociale și ale iubirii aproapelui”, a transmis președintele Klaus Iohannis, în mesajul său.

Președintele a apreciat  în același timp  modul în care credincioșii cultului musulman din România participă la efortul comun de combatere a pandemiei.

Ce este Ramadanul

Membrii comunităţii musulmane din România au celebrat vineri, 24 aprilie, începutul Lunii Sfinte Ramazan, perioadă în care credincioşilor musulmani le este interzis să se hrănească şi să se hidrateze, din zori de zi și până la apusul soarelui. 

Conform unui comunicat de presă, transmis joi de şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, ţinând cont de pandemia de coronavirus, în acest an rugăciunile se vor face doar acasă.

Postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice sunt urmate în perioada nocturnă de cina Iftar. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor – Sahur, este luată în familie. (…) Dat fiind contextul actual, pentru a ne proteja pe noi şi pe semenii noştri, anul acesta, ne vom ruga doar acasă, iar cina de Iftar o vom servi cu membrii familiei cu care locuim. Nu va fi uşor, dar trebuie să stăm departe unul de altul acum, pentru ca pe viitor să putem fi împreună, mult mai aproape!”, a precizat Muurat Iusuf.

Începutul şi sfârşitul lunilor din calendarul islamic sunt determinate de vederea Lunii pline.

Credinicioşii sunt încurajaţi să citească tot Coranul, iar în aceasta lună au loc şi mai multe rugăciuni ca de obicei.

Ramadanul, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului – alături de Shahada (mărturisirea credinţei), Salah (rugăciunea făcută de 5 ori pe zi), Hajj (pelerinajul la Mecca pe care fiecare musulman trebuie să-l facă măcar o dată în viaţă) şi Zakat (valoarea anuală pe care fiecare musulman cu posibilităţi o va da celor nevoiaşi).

Credincioşii musulmani consideră Ramadanul (care durează 29 sau 30 de zile) , o lună de post, de pocăință și sacrificiu, iar punctul culminant îl reprezintă sărbătorirea timpului în care profetul Mahomed a primit revelaţia coranică.

Postul se ţine doar de la răsăritul la apusul soarelui, interval de timp în care credincioşii nu au voie să bea şi să mănânce absolut nimic! Însă odată cu apusul soarelui, până dimineaţa la răsăritul astrului zilei, credincioşiii au voie să mănânce şi să bea fără nicio restricţie.

(Jurnal)