De curând cei de la riseproject.ro scriau că în spatele surorii mamei sale, Ramona Mănescu a prădat, ani la rând, bunurile şi banii statului roman. Surpriza pentru noi este aceea că în iţele încurcate ale afacerilor eurodeputatei apare şi Giurgiu.

RISE Project prezintă felul în care sume de ordinul zecilor de milioane de lei – din banii de renovări ai şcolilor şi ai centrelor de asistenţă socială din Bucureşti – au umplut conturile familiei tânărului demnitar de la Bruxelles. 

După ce a înfiinţat trei firme, una după alta, mătuşa Ramonei Mănescu, Paraschiva Tudor, a mers să se angajeze la Direcţia de Taxe şi Impozite Sector 6. Potrivit unui răspuns oficial, primit de RISE Project de la această instituţie, Paraschiva Tudor a lucrat aici între 1 februarie 2005 şi 26 septembrie 2010. Dintre cele trei firme înregistrare pe numele mătuşii Ramonei Mănescu, doar una singură avea să ajungă să aibă activitate: cea de construcţii civile.

Se numeşte TFT Invest SRL şi mai funcţionează şi astăzi. Înfiinţată în 2004, pe structura unui şantier de construcţii şi instalaţii, pe site-urile de specialitate apar informaţii că firma nu plăteşte asigurări sociale, asigurări pentru şomaj, contribuţia angajatorilor pentru Fondul pentru Plata Creanţelor Sociale, asigurări de sănătate sau contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de la personae juridice sau fizice. Cu alte cuvinte, niciun fel de asigurare pentru cei 10 angajaţi raportaţi. Ea a fost înregistrată într-un sat din Giurgiu, Remuş (com. Frăteşti) la câţiva kilometri de cursul Dunării. La aceeaşi adresă, soţii Mănescu mai aveau o firmă, deţinută în mod transparent (pe numele propriu) şi specializată în comisionariatul vamal.

(Foto: stânga: Paraschiva Tudor, mătuşa Ramonei Mănescu; centru: Lucian Grecu, unul dintre acţionarii firmei şi dreapta, europarlamentarul Ramona Mănescu)

Controlată, astfel, de Mănescu şi Poteraş, TFT Invest începe, din 2007, să câştige licitaţii organizate de entităţi subordonate Primăriei Sectorului 6. Înainte însă să se apuce să devoreze banii Sectorului 6 – în aprilie 2005 – în acţionariatul societăţii a mai pătruns o persoană, un tânăr de 29 de ani. Numele lui este Lucian Grecu şi este verişorul nevestei fostului primar PD, Cristian Poteraş (2004-2012). Împreună, cei doi interpuşi ai lui Mănescu şi Poteraş – Paraschiva Tudor, respectiv, Lucian Grecu – au ajuns, în felul ăsta, să deţină două treimi din firma TFT Invest. Cealaltă treime era deţinută, în acte, de un anume Florinel Vişan, care – potrivit unei anchete tangenţiale a DNA, desfăşurate câţiva ani mai târziu – lucra, de fapt, doar ca muncitor la serviciul de aprovizionare al companiei.

În total, cei de la RISE au inventariat contracte în valoare de 57 de milioane de lei, atribuite către TFT Invest de cele două entităţi publice, în perioada 2007- aprilie 2015 (interval în care fie amândoi, fie doar unul dintre cei doi interpuşi a deţinut o treime din această societate comercială). Majoritatea acestor contracte sunt pentru lucrări la şcoli din sectorul 6 al Capitalei, pentru alte instituţii de învăţământ, precum şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului din acelaşi sector.

E vorba doar de contractele pe care RISE le-a găsit pe SEAP, portalul rigid şi insuficient de transparent al achiziţiilor publice din România.

(Jurnal)