700 de criminali, tâlhari și violatori, liberați din pușcăriile românești de la începutul anului. Câți delincvenți au plecat din Penitenciarul Giurgiu

0
310

De la începutul anului, 697 de persoane condamnate pentru omor, viol şi tâlhărie au fost liberate condiţionat, trei fiind condamnate la detenţie pe viaţă. La Giurgiu, de la începutul acestui an până la finele lunii iulie, numărul celor liberați condiționat din Penitenciarul de Maximă Siguranță este de 7 persoane condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni cu violență, cele mai multe (3) fiind condamnate pentru omor, și câte două persoane pentru viol și tâlhărie. Dintre persoanele ce au primit condamnare pe viață, de la începutul anului niciuna dintre acestea nu a beneficiat de liberare condiționată.

Potrivit ANP, 273 dintre acestea au fost condamnate pentru omor, 34 fiind cazuri de omor deosebit de grav.

Dintre cei puşi în libertate, 114 se aflau în închisoare pentru viol.

Începând din 2016, numărul total al persoanelor condamnate pentru omor, viol şi tâlhărie puse în libertate condiţionat a fost de 10.833, 32 dintre acestea având condamnări pe viaţă.

Cele mai multe liberări condiţionate din această perioadă s-au înregistrat în 2016, când numărul celor liberaţi condiţionat a fost de 2.620 de persoane, cinci fiind condamnaţi pe viaţă – 891 condamnaţi pentru omor, peste 300 pentru viol şi mai mult de jumătate pentru tâlhărie.

În 2018, peste 1.000 de persoane acuzate de omor şi peste 400 de condamnaţi pentru viol au fost puşi în libertate.

Anul trecut, 1,841 de condamnaţi pentru omor au fost liberaţi condiţionat, 4 fiind condamnaţi pe viaţă.

La Giurgiu, pe ani, începând din anul 2016, statistica arată astfel:

Total liberați condiționat în anul 2016: 57, dintre care: 4 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Omor; 1 persoană condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de Viol, 13 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Tâlhărie.

Pentru anul 2017, totalul liberaților condiționat a fost de 61, dintre care: 6 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Omor; nicio persoană condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de Viol, 15 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Tâlhărie.

Un an mai târziu, în 2018, 42 de deținuți au primit din partea judecătorilor liberarea condiționată, dintre aceștia 3 fiind condamnați pentru omor, doi pentru viol și alte șase persoane pentru tâlhărie.

Cel mai mare număr al liberărilor condiționate, 96, s-a înregistrat în anul 2019, dintre cei liberați 8 fiind condamnați pentru Omor, alte 8 persoane pentru Viol și 9 pentru Tâlhărie.

Pentru anul 2020 (primele șapte luni), totalul celor liberați condiționat a fost de 55, dintre care: 3 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Omor; 2 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Viol, 2 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de Tâlhărie.

La acest moment, conform datelor furnizate de reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu, pentru intervalul 01.01 – 30.07.2020, vârstele persoanelor private de libertate liberate condiționat din Penitenciarul Giurgiu au fost cuprinse între 24 și 68 de ani.

(Jurnal)