562 de controale efectuate de către DSVSA Giurgiu la unități de învațământ cu program normal, depozite alimentare, brutării și unități de alimentație publică!

0
330

      Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor  ( DSVSA ) Giurgiu au efectuat în perioada 1 iulie -15 septembrie acțiuni de control  într-un număr de 562 de unități din industria alimentară, reprezentând depozite alimentare și de legume-fructe, unități de alimentație publică, unități pentru fabricarea pâinii și a produselor de panificație.

        După cum ne declara directorul adjunct al Direcție, dr. Mădălina Stocheci Florescu, în cadrul a 33 de controale  au  fost controlate unități de învațământ cu program normal, creșe, grădinite. Tematica a fost ”respectarea cerintelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în spatiile de depozitare a produselor alimentare acordate în cadrul programului ”laptele și cornul”.

În cadrul inspecțiilor efectuate au fost verificate cu prioritate condițiile care pot afecta direct siguranta alimentelor, atât prin prelevări de probe. conform programului de supraveghere și control, cât și prin verificarea programelor proprii de control al operatorilor economici.

De asemenea, au fost verificate aspecte referitoare la condițiile de recepție, depozitare, preparare și servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific în vederea eliminării riscului de apariție a toxinfecțiilor alimentare – ne-a mai precizat dir. adj. al Direcției.

          În urma controalelor efectuate au fost constatate deficiențe cu privire la:

  • Condiții necorespunzătoare de igienă;

  • Folosirea mijloacelor de transport produse alimentare fără a deține autorizație sanitară veterinară de transport;

  • Depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

  • Etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare și comercializarea acestora neetichetate.

        Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancțiuni contraventionale în valoare de 50 000 lei, conform HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Dr. Mădălina Stocheci ne mai menționa faptul , că în conformitate cu Programul de Supraveghere si Control în domeniul siguranței alimentelor, vor fi continuate acțiunile de control și prelevări de probe până la sfârșitul anului 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente și pentru verificarea conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice și fizico-chimice ale alimentelor.

(Jurnal)