61846427

Situație tensionată cu câteva ore înainte de meciul din această seară, din preliminariile CM, cu Polonia. Potrivit presei de la Varșovia, 1000 de ultrași polonezi, care au interdicție să mai intre pe vreun stadion, au ajuns astazi în Romania, pentru partida de diseara. Cunoscuti pentru bataile de strada pe care le provoaca in jurul arenelor sportive, unde joaca echipa lor nationala, polonezii vor fi urmariti la Bucuresti de sute de jandarmi si politisti. Primele incidente intre acestia si fortele de ordine deja au avut loc in Centrul Vechi.

Peste 2.000 de polițiști au fost mobilizati, vineri, pentru menținerea ordinii publice si a sigurantei rutiere cu ocazia desfășurarii pe Arena Nationala din Capitala a meciului de fotbal dintre Romania si Polonia, în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial 2018.

„Având în vedere faptul că acest meci este catalogat cu grad de risc ridicat pe linia ordinii publice, peste 2.000 de politisti ai Capitalei sunt angrenati, alternativ, in mentinerea masurilor de siguranta publica și pentru prevenirea si combaterea faptelor de natura contraventionala si infractionala”  anuntat Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti. Masurile au fost dispuse vineri, incepand cu ora 14,00.

Potrivit unor surse judiciare, în urma unor dispozitii interne, mai multi angajati ai Politiei Capitalei care erau liberi vineri au fost chemati la serviciu pentru a fi la dispozitie in functie de situatiile inregistrate inaintea sau în timpul meciului.

Aproximativ 30 de suporteri polonezi au incercat sa intre pe stadionul Arena Nationala, joi seara, la antrenamentul oficial dinaintea meciului Romania – Polonia, insa au fost opriti de jandarmi, potrivit directorului general al DGJMB, Sebastian Cucoș.

Aseară (n.r. – joi), la antrenamentul oficial, s-au prezentat 30 de suporteri polonezi, cu un autocar, incercand sa patrunda în Arena. La solicitarea agentilor de paza si a reprezentantilor jandarmeriei de la Arena, au facut cale intoarsa, nefiind provocari, au inteles despre ce e vorba”, a declarat vineri, într-o conferinta de presă, Sebastian Cucoș.

El a precizat că, la momentul actual, peste 1.500 de jandarmi sunt în teren pentru a asigura ordinea înaintea meciului, fără a lua în calcul masurile dispuse la nivel national.  Joi, reprezentantii DGJMB anuntau ca, ”in dispozitivul de ordine publica, se vor afla jandarmi din cadrul echipelor de dialog, vorbitori de limba engleza, care vor participa la aceasta misiune cu scopul de a asigura o buna relationare cu suporterii echipei oaspete”.

Potrivit acestora, jandarmii români vor fi sprijiniti de sase ofiteri de politie polonezi specializati in gestionarea competitiilor sportive cu grad ridicat de risc, care au misiunea de a facilita dialogul si transmiterea principalelor mesaje ale autoritatilor române.

„De asemenea, tot ca o măsură preventivă, specialisti din cadrul serviciului de prevenire al Jandarmeriei Capitalei vor împărți suporterilor polonezi flyere în limba engleză și poloneză cu principalele recomandari din legislația națională referitoare la desfășurarea competițiilor sportive„, menționa DGJMB.

(Jurnal)