50.000  de mii de euro pentru românii care se întorc în țară!

1
234

1473093077d45a4a3dRomânii aflați în străinătate și care vor să se întoarcă în țară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie, a declarat, marți, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. 

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene și va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi până la 50.000 de euro, adică 90% din totalul investiției, potrivit Agerpres.

„Încă din februarie am căutat să creăm un program care să atragă potențiali antreprenori români care au deja experiență în străinătate. Am decis la nivel de Guvern să implementăm acest program cât mai repede, în această toamnă. Mizăm pe o schemă cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operațional pentru Capital Uman — n. r.) prin care să stimulăm românii din diaspora să se întoarcă prin investiții și antreprenoriat”, a spus Vrînceanu.

Potrivit acestuia, viitorii antreprenori vor beneficia și de consultanță și training în afaceri. Din punctul meu de vedere, este important, în primul rând, să oferim nu doar granturi, ci și consultanță, training, cursuri pentru cei care vor beneficia de aceste granturi. În al doilea rând, este important să promovăm în mod onest aceste programe, întrucât am observat în piață că încrederea în stat și administrație a românilor plecați este foarte redusă și ei au senzația că li se iau bani, nu li se dau”, a arătat secretarul de stat.

El a amintit că există în piață un număr mare de granturi lansate, cu bani de la stat sau bani europeni, însă potențialii beneficiari nu știu de existența acestora.

Vrînceanu a adăugat că este de preferat ca românii care se întorc să își deschidă un business în zona lor de expertiză, spre exemplu cine a lucrat în construcții să își deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni.

„Acestea sunt modele de business destul de greoaie, tocmai din această cauză este importantă să le oferim și consultanță, nu doar granturi”, a precizat el.

  Proiectul este o inițiativă bună, însă de la textul de lege și pănă la punerea lui în aplicare ne despart zeci de ore de stat pe la ghișeele instituțiilor, tone de hărțoage , o sumedenie de taxe, explicații și notificări  care au valoare de rechizitoriu  și mulți nervi și energie. Pentru că în concret, cam asta presupune debutul unei afaceri pentru orice om onest.

 (Jurnal)

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Doua probleme vreau sa ridic…daca se intorc 2-3milioane de romani are statul roman banii astia?sau se imprumuta si platim toti!!! Si a doua, daca vin si fac toti ceea ce au facut afara or sa fie milioane de firme de transpot,constructii, magazine….o sa isi construiasca unul altuia cate o camera!!!!!!