Ziua profesorului şi a celor care activează în educație este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, în toată lumea.

Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor.

Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate motiv pentru care, Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

În România, ziua profesorului este marcată diferit de ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale.

În țara noastră sunt peste 220.000 de dascăli, iar peste 50.000 de profesori au peste 60 de ani și sunt astfel incluși în categoria de risc. Pericolul infectărilor au dus la situația în care sute de profesori au cerut ieșirea la pensie anticipată înainte de începerea anului școlar 2020-2021.

Le dorim și noi tuturor profesorilor, ca dăruirea cu care își fac meseria să le fie răsplătită generos și ca generațiile de copii ce le trec prin „mână” să fie dornici de informații și plini de ambiții sănătoase! Succese în toate!

(Jurnal)