Așa cum vă informam la finele lunii trecute, femeile din comuna Călugăreni au putut beneficia de testare gratuită HPV și BABEȘ PAPANICOLAU în cadrul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012.

Astfel, luni, 7 martie, începând cu ora 09:00, la sediul Primăriei comunei Călugăreni, pe o vreme de început de primăvară, dar nu tocmai prietenoasă, s-au prezentat un număr de 27 de femei din satele comunei Călugăreni care au dorit să-și evalueze starea de sănătate în cadrul proiectului „Screening Pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce – SCCUT”.

Testarea a avut loc la fostul centru de vaccinare, situat vis a vis de Primăria comunei Călugăreni.

Caravană mobilă, complet echipată și asistată de personal medical specializat a fost gata să răspundă tuturor întrebărilor tuturor femeilor prezente, dar și să efectueze testarea gratuită celor care se programaseră în prealabil.

Deși numărul celor care se programaseră era undeva la 40 de femei, totuși campania a reprezentat un început, dând speranța că la următoarea prezență a caravanei, numărul acestora va fi mult mai mare.

Știm că anual, în România, se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese din cauza cancerului de col uterin, acesta reprezentând principala cauză de deces în rândul femeilor cu vârsta între 15-45 ani.

Testarea gratuită HPV și BABEȘ PAPANICOLAU este definitorie în prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin.

(Ana Magheru)