cutremur-vranceaInstitutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a revizuit miercuri dimineaţa date referitoare la cutremurul care a avut loc la ora 5.32, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, anunţând că magnitudinea sesimului a fost de 4,9, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 132,5 kilometri. Conform declaraţiilor mai multor persoane, acesta s-a simţit, ca o singură „smucitură”, şi în mai multe localităţi în zona de sud a ţării. 

Potrivit directorului ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, se poate vorbi de dublet. „Două cutremure de magnitudini apropiate, de magnitudini moderate, ceva mai mari decât cele obişnuite. Zona Vrancea, după cum se ştie, de multe ori produce astfel de evenimente cuplate, apar două-trei cutremure, în decurs de o zi sau două zile. Zona Vrancea este o zonă destul de mare, capabilă să producă seisme de magnitudini mari, magnitudini de peste 7. Aceste cutremure, într-adevăr, descarcă local, în anumite zone mai descarcă tensiune, dar pe total, zona rămâne totuşi încărcată”, a explicat Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, pentru digi24.ro.  

Magnitudinea anunţată iniţial a fost de 4,8, iar adâncimea, de 150 de kilometri.   Cutremurul s-a produs in apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (19 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (38 km), Târgu Secuiesc (48 km), Vălenii de Munte (55 km).  

Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,6, a avut loc marţi, la ora 13.27, la adâncimea de 96,6 km.

În ultimii doi ani, în România au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.   În România, cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti.

(Jurnal)