200 de hectare de teren agricol au ars în cateva minute, în Giurgiu. În doar o săptămână 86 de intervenții ale pompierilor! Ce riscă fermierii care își incendiază câmpurile

1
233

incendiu_vegetatie_pompieri_5În România, acolo unde nu este crăpat pământul, apar incendii care provoacă o serie de probleme, inclusiv accidente rutiere. Autoritățile trag un semnal de alarmă după ce s-au aprins sute de hectare de terenuri agricole numai în județul Giurgiu.

Fără să se gândească la faptul ca focul poate cuprinde case și păduri, fermierii își incendiază câmpurile, cu toate că riscă să piardă subvențiile de la stat dacă sunt prinși.  În zona localității Gratia din județul Giurgiu,  opt  echipaje de pompieri au fost mobilizate pentru că focul a cuprins zilele acestea aproape 200 de hectare,  în doar câteva minute. Reprezentantii primăriei spun ca i-au înștiintat degeaba pe oameni că nu au voie să pună foc.

Doru Drăgușin, viceprimar Gratia declara: Am avut și o campanie de informare, am afisat si la magazine, la toate institutiile pe care le avem deocamdata nestiind cine a incendiat locul nu poti sa acuzi pe nimeni”. El mai spunea că fără să se gândească la consecinte, fermierii vor să își ”curețe” câmpul.

Unii cred că așa îngrașă pământul.

Costică Ciontu, decanul Facultatii de Agronomie declara în acest context: “Cenusa este o cantitate infimă comparativ cu materia care e arsă. Cele care care nu-și gasesc loc în industrie sunt tocate mărunt si incorporta în sol, iar în timp amelioreaza fertilitatea solului…” În realitate incendiile înseamnă vieți puse în pericol.

Incendiile de vegetatie sunt cu atât mai periculoase cand terenurile se afla în imediata apropiere a soselelor intens circulate. Fumul gros face ca vizibilitarea sa fie redusa si se pot produce accidente de circulatie. În ultimele zile doar în judetul Giurgiu au fost 2 astfel de accidente din aceasta cauză.  Numai într-o săptămână, judetul Giurgiu a înregistrat un record nedorit: 86 de interventii!

Căpitan Cristian Virag, purtătotr de cuvânt al ISU Giurgiu spunea la rândul său în acest sens: ”Având în vedere că intervenim pe camp…fără semnal la telefon, va fi foarte greu sa intervenim în cazul unei situatii de urgenta pentru salvarea de vieti omenești.”

Autoritățile spun ca vor încerca sa îi identifice pe cei care incendiaza campurile, iar aceștia se vor alege cu dosar penal.

 

1 COMENTARIU