Sculptor de excepție, realizator al „Coloanei fără Sfârșit”, „Domnișoarei Pogany”, „Porții Sărutului” sau „Mesei tăcerii”, dar și a altor mii de opere, Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa și a murit pe 16 martie 1957, la Paris.

Cei 145 de ani de la nașterea acestuia sunt marcați prin mai multe evenimente culturale, în țară, ziua de 19 februarie fiind declarată în 2015 sărbătoare naţională.

Vineri, de la ora 10.00, în Parcul „Coloanei fără Sfârşit”, va avea loc expoziţia naţională de desene în creion şi cărbune „Întâlnire cu Brâncuşi”, organizată de Asociaţia culturală „Tătărescu” şi Asociaţia cultural-istorică „Dumitru şi Maria Pleniceanu”. La ora 11:00, la Galeriile Municipale de Artă, va avea loc vernisajul expoziţiei „Obiect. Culoare. Desen. Instalaţie” a Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

La Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, de la ora 12:00, va avea loc inaugurarea expoziţiei de sculptură „SINAXA” a artistului Laurenţiu Mogoşanu, iar la ora 12:30, vor fi prezentate filmele „Hobiţa, tractorul şi Coloana” şi „Români care au schimbat lumea”, producţii TVR regizat de Cornel Mihalache, şi masa rotundă: „Brâncuşi în lumea filmului”.

Cine a fost Constantin Brâncuși

Născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani) din judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova în anul 1898 şi, in 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase de la Bucureşti. În 1907 îşi expune lucrările pentru prima oară la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salonne d’Automne din Paris, oraş in care se stabileşte, ulterior şi în care încetează din viaţă la data de 16 Martie 1957.

Cu cinci ani în urmă, Televiziunea Română a realizat un documentar cu titlul „Coloana Infinitului – testamentul lui Brâncuși”.

De la Coloana Fără Sfârşit, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, elemente ale Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” de la Tg Jiu şi şi până la atingerea “esenţei zborului” din seria “Măiestrelor” în bronz şi marmură, creaţia sa întruchipează o adevărată viziune despre lume, rămânând în plastica mondială “modelul necontestat al secolului ce se încheie, ca şi a celui ce urmează”, potrivit volumului “Membrii Academiei Române/1866-2003”.

Începând cu anul 2016, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Naţională “Constantin Brâncuşi”.

(Jurnal)