Peste 430 de incendii de vegetație , de la începutul acestui an, pentru pompierii giurgiuveni!

0
116

   Cifră de coșmar înregistrată de pompierii din ISU Giurgiu privind incendierile de vegetație: 430 de incendii de miriște, vegetație uscată şi resturi menajere au avut loc, în zona de de competență a pompierilor din ISU Giurgiu, în perioada ianuarie -iulie 2022!

Ele au fost provocate de focul deschis în spații deschise, fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător sau de folosirea intenționată a sursei de aprindere.

Cele mai solicitante intervenții au fost cele de pe șoseaua Portului din municipiul Giurgiu, acolo unde au ars aproximativ 300 de hectare de litieră de pădure, vegetație uscată, lăstariș și mărăciniș, în multiple focare, dar și în localitatea Drăgănescu unde a ars, atât vegetațieauscată, cât și tone întregi de gunoi de grajd, care erau depozitate pe un teren.

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme, în această perioadă s-au desfășurat la nivelul județului misiuni de patrulare ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate și acțiuni de informare preventivă.

De asemenea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu (ISU), ai Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu (GNM) și ai Direcţiei Silvice Giurgiu au organizat, în luna iulie, o întâlnire ce a avut ca scop informarea reciprocă și stabilirea unor acțiuni pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile și a pajiștilor permanente.

Potrivit legislației privind protecția mediului, arderea vegetației uscate este interzisă.

În cazul unor incendii de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

În condiții de vânt puternic sau de temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, solare, culturi agricole etc.

Și nu uitați că prin incendierea vegetației uscate și a gunoaielor se poluează  mediul înconjurător aerul pe care îl respirăm cu toții!

(Jurnal)