Statele Unite marchează astăzi 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, un eveniment care va rămâne încă mulţi ani impregnat în memoria colectivă şi care, spun unii, a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic.

În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate.

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 08.46 (15.46 ora României), distrugând etajele superioare ale clădirii.

La ora locală 09.03 (16.03 ora României), al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines şi având 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume.

Ulterior, un alt avion deturnat, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, la ora 9,43 (16,43 ora României)  provocând pagube însemnate la faţada vestică a cladirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat, tot un Boeing 757, aparţinând companiei United Airlines, cu 44 de persoane la bord – dintre care patru terorişti –  s-a prăbusit pe un camp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroristilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.

„Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toti cei în viaţa în momentul producerii atentatelor nu vor muri”, a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.

11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumarate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o ţară în care pacea era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.

 

Bilanţul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morţi, dintre care 2.749 numai la New York.

Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10.05 (17.05 ora României), iar cel nordic la 10.28 (17.28 ora României).