11 iulie – Ziua mondială a populației

0
334

stiati_caZiua mondială a populației este celebrată anual la 11 iulie. A fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-și concentra atenția asupra urgenței și importanței problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, în această zi a anului 1987

De la o ediție la alta, această zi a câștigat popularitate, bucurându-se de sprijin și de interes din partea organizațiilor și a oamenilor din întreaga lume. Organizațiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizațiile comunitare și alte instituții desfășoară, cu ocazia acestei zile, diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde și concursuri educative axate pe creșterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

Tema ediției din acest an este „Planificarea familiei: Împuternicirea oamenilor, dezvoltarea națiunilor”, potrivit site-uluiwww.un.org/en/events/populationday.

„Accesul la o planificare familială voluntară, sigură, este un drept al omului. Este, de asemenea, esențial pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și este un factor cheie în reducerea sărăciei. Cu toate acestea, în jur de 225 de milioane de femei care doresc să evite sarcina nu utilizează metode sigure și eficiente de planificare familială, din cauza lipsa accesului la informații sau servicii ori lipsa de sprijin din partea partenerilor sau comunităților lor. Cele mai multe dintre aceste femei cu o cerere insuficientă de contraceptive trăiesc în 69 dintre cele mai sărace țări de pe pământ”, notează site-ul citat.

Conform ONU, investițiile în realizarea planificării familiale oferă, de asemenea, câștiguri economice și alte avantaje care pot duce la dezvoltare în viitor.

Potrivit www.unfpa.org, Ziua Mondială a Populației din acest an coincide cu Summit-ul privind Planificarea Familială, a doua reuniune a inițiativei „Family Planning 2020”, care are drept scop extinderea accesului la planificarea familială voluntară a circa 120 de milioane de femei până în 2020.

Estimările actuale ale ONU indică faptul că populația lumii crește anual cu aproximativ 83 de milioane de persoane. Presupunând ca gradul de fertilitate va continua să scadă, populația globală va ajunge la 8,6 miliarde în 2030, 9,8 miliarde în 2050 și 11,2 miliarde în 2100.

Divizia ONU pentru Populație colaborează îndeaproape cu agențiile, fondurile, programele și organismele sistemului Națiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populația și pentru continuarea Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea. Misiunile Organizației Națiunilor Unite, oficiile guvernelor naționale, birourile ONU, cercetătorii, reprezentanții mass-media și publicul se consultă în mod regulat cu Divizia ONU pentru Populație privind estimările și proiecțiile populației, precum și asupra informațiilor și analizelor privind problemele legate de populație și dezvoltare, conformwww.un.org.

AGERPRES