Ziua de 19 noiembrie a fost „decretată” ca fiind Ziua Mondială a Toaletei, evenimentul vizând acțiuni inspiratoare pentru a combate criza globală de salubritate.

Doar 220 de toalete publice pentru cele 2.131.034 de persoane cu domiciliul stabil în Capitală, fără a lua în calcul turiștii și cei care tranzitează Capitala.

InfoCons a realizat un studiu comparativ privind situația toaletelor publice din București, în toate cele 6 sectoare.

 În urma acestui studiu concluziile au fost următoarele:

-220 de toalete publice sunt în aria Municipiului București, aflate în subordinea Primăriilor de Sector sau a Administrației lacuri, parcuri și agrement București, toaletele fiind împărțite în 2 tipuri: ecologice și automate. 

-cele mai multe toalete publice se află în subordinea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cu un total de 114 toalete publice în subordine, respectiv 52% din total. Acestea sunt împărțite de asemenea în toalete ecologice (97) și toalete automate (17).

-la polul opus se află Primăriile Sectoarelor 2 și 5 care au doar 3 toalete publice în subordine fiecare, respectiv 1% din totalul de toalete. 

Din prisma perioadei de funcționare:

-37,5% din instituții nu au menționat programul de funcționare al toaletelor publice, respectiv Primăriile Sectoarelor 3 și 5 și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.

-doar toaletele aflate în subordinea Primăriei Sectorului 1 și cea din Piața Veteranilor I din cadrul Primăriei Sectorului 6 au un program de funcționare NON-STOP.

-50% din toalete au un program de funcționare de dimineața (orele 7.00-8.00) până seara (orele 21.00-22.00)

Nici la Giurgiu, lucrurile nu „miros” mai frumos din această prismă. Astfel, singura toaletă publică funcțională (administrată, cumva, de municipalitate), este cea din Piața Centrală, unde oamenii se pot „ușura” doar după program: adică în intervalul orar 8,00 – 17,00. Asta pentru un număr de cel puțin 50.000 de locuitori, cărora li se mai adaugă, zilnic, alte câteva mii care tranzitează orașul cu diverse treburi. Ar putea fi contorizate, cu ocazia Zilei Mondiale a Toaletelor, și cele câteva ecologice, din parcurile municipiului. În rest, celor pe care „nevoia” îi lovește atunci când nu se așteaptă, nu le rămâne decât să apeleze la toaletele din incinta supermarketurilor, fie se țin până acasă. Asta dacă nevoia nu le devine prea presantă, obligându-i pe unii dintre giurgiuvenii certați cu bunul simț să transforme gangurile, scările de bloc sau locurile ceva mai ferite în…toalete publice!

(Jurnal)