1 iunie reprezintă Ziua Copilului, ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil.

Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Să sarbatorim alături de copii, nepoţii, fraţii sau vecinii noştri şi să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau … să nu uităm de copilul din noi. Aşadar, această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de „cea mai frumoasă iluzie” … copilăria.

 • 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului trebuie să însemne multe bucurii pentru copii, baloane colorate, jucării, dulciuri, hăinuţe noi, jocuri şi distracţii în parcuri, prietenii noi, generozitate, dragoste, inocenţă, puritate, duioşie, pictură, dansuri, plimbări, desene pe asfalt, filme, urări, felicitări.

Istoric, tradiţie

În Turcia, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

 • Ziua Internaţională a Copilului a fost sarbatorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva;

 • Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”).

În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se știe când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Copilului.

Cu toate acestea, investigațiile continuă şi ne bucurăm că există două date în care gândurile se îndreaptă spre copii, aceștia având 2 zile ale lor:

 • 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului,

 • 20 Noiembrie – Ziua Universală a Copiilor.

Nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internațională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva.

 • De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internațională a Copilului, mai ales în țările comuniste.

 • În vest, această zi este sărbătorită în alte zile ale anului, dar nu i se acordă prea mare atenție.

 • Astfel, această zi a fost interpretată ca fiind o sărbătoare comunistă.

Nu peste tot în lume Ziua Copilului se sărbătorește pe 1 iunie.

Pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.

Din istoricul momentelor mai importante ale mișcării de promovare a drepturilor copilului amintim:

 • Adoptarea de către Liga Națiunilor Unite a Declarației Drepturilor Copilului – 1924,

 • Conferința Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, organizată la Geneva – 1925,

 • Convenția privind Drepturile Copilului – 1989, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite,

 • Convenția Națiunilor Unite (în luna septembrie) – 1990, ratificată şi de Parlamentul României.

Scop

Ziua Internațională a Copilului are la baza și promovează schimbul reciproc de idei, dorința de a-i face pe copii să înțeleagă acest concept, precum și inițierea unei acțiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

1 Iunie este ziua în care se celebrează miracolul nașterii, miracolul purității, dar și întoarcerea la inocență.

Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca măcar o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat și să simțim că ludicul înflorește în inimile noastre.

Copiii nu trebuie să fie neglijați nicicând, căci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai bună şi pentru care ajungem la un moment dat să trăim. De ziua lor aceștia merită o atenție deosebită pentru a ști că au anumite drepturi, că sunt importanți.