În timp ce producătorii susțin că pagubele sunt însemnate, zilierii pun condiții speciale pentru a veni la muncă: ziua de lucru sa fie pana la ora prânzului, mâncare, băutura si bani intre 80 si 100 de lei.
Într-un reportaj realizat de protv , aflăm că în timp ce recoltele zac pe câmpuri, nimeni nu vrea să vină să le culeagă. Fermierii se plâng că nu găsesc forță de muncă.
În timp ce producătorii susțin că din această cauză pagubele sunt însemnate, zilierii pun acestora condiții speciale pentru a veni la muncă. Ei vor ca ziua de lucru să fie doar până la ora prânzului, să li se dea mâncare, băutură si bani , între 80 și 100 de lei ”de căciulă” și la ”capul rândului”, cum se zice, adică în aceeași zi.
Un fermier din Dăbuleni – Dolj, conform acelorași surse, se plângea că are 5 hectare de pepeni, că nu a avut oameni la muncă și că din această cauză a recoltat doar jumătate din întreaga supafață , iar că restul de 200 de tone de pepeni i-au rămas neculeşi.
Tot în județul Dolj, comuna Leu, în același reportaj, unui alt fermier i se uscase pe câmp circa 5 tone de zmeură. Pentru un kilogram de zmeură culeasă, zilierul primea 4 lei pe kilogram. Producătorul declara reporterilor, dezamăgit: “Oamenii nu vin la muncă pentru că vor mai mulţi bani, pentru că salariul pe economie s-a mărit, ca s-au scumpit produsele și ei trebuie să câștige mai mult. Nu ai pe cine să iei din cei care sunt pe aici prin sat. Primesc ajutor social, spun că mai bine stau la umbră decât să vină prin soare… Din lipsa forței de muncă nu am mai recoltat”.
Cu această problemă se confruntă mai toți fermierii, indiferent de cultura pe care au pe câmpuri. Altcineva se plângea că zilierii i-au muncit doar până la ora 12.00 și că pentru acest interval de timp i-au luat 150 de lei/persoană, plus mâncare, plus țigări si băutură. și asta doar pentru două mașini încărcate. Iată de ce fermierii culeg singuri cât pot, iar restul preferă să lase pe câmp.
După cum observați, ca să vină la muncă, zilierii sunt cei care au ajuns să pună condiții speciale, nicidecum angajatorii. Mulţi dintre ei consideră că programul de 8 ore e prea lung.
Încurajați de ajutoarele sociale pe care le dă statul și de corvoadele legislative impuse agenților economici, am ajuns astăzi, la sintagma zilierii noștri stăpânii noștri!
Oare d-na ministru Olguța Vasilescu ce ar avea de spus despre acest lucru? Oare ce popunere are dumneaei pentru cei care bolnavi de lene , întreabă în stânga și-n dreapta: ” Muieți-s posmagii !”
(Jurnal)