De circa o săptămână, elevi, absolvenți, foști sau actuali profesori ai Colegiului Național „Ion Maiorescu”, dar și personalități ale vieții culturale, administrative sau chiar politice, au fost, pe rând, invitați și gazde ale unui eveniment marcant în centrul căruia a fost cea mai veche și mai titrată instituție de învățământ din Giurgiu.

Dacă până acum, emoțiile au fost la niveluri din ce în ce mai mari, apogeul a fost atins luni, 4 noiembrie, exact în ziua în care Colegiul a împlinit un secol și jumătate de existență neîntreruptă pe planul învățământului giurgiuvean.

La evenimentele ce au marcat această zi, au fost prezenți, alături de primarul Municipiului, Nicolae Barbu, și reprezentanți ai Parlamentului României, în persoana deputatului social-democrat Elena Cristina Dinu, care a spus:

Dacă vorbim despre istoria orașului nostru, vorbim, inevitabil, și despre Colegiul „Ion Maiorescu”, și dacă vorbim despre valori și despre transmiterea lor generațiilor viitoare vorbim inveitabil și despre Colegiul „Ion Maiorescu”.

Dumneavoastră sunteți cei care astăzi dați o pagină în istoria acestui colegiu, și trebuie să fiți mândri de asta și, mai ales, conștienți că va trebui să vă ridicați la ștacheta pe care valorile plecate din acest liceu au stabilit-o și, de ce nu, să o și depășiți.

Vă doresc succes, felicitări cadrelor didactice, și Doamne ajută ca acest Colegiu să fie tot acolo unde a fost, și să ne facă mândri că suntem Giurgiuveni. Bravo, Maiorescu, tradiția trebuie să continue!”

O diplomă de excelență a fost înmânată conducerii Colegiului Național „Ion Maiorescu” de către reprezentantul Ministerului Educației Naționale, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar Florian Lixandru, care a fost însoțit în vizita la Giurgiu de către reprezentantul Direcției de management și politici strategice – Lucian Moga și consilierul Monica Ioniță

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi la Giurgiu, la aniversarea celor 150 de ani împliniți de Colegiul Național „Ion Maiorescu”. Colegiu ce poartă cu mândrie denumirea de Liceu-fanion al județului dvs, deoarece, traversând vremurile, a rămas un reper de performanță academică și culturală, de promovare a tradițiilor și valorilor autentice românești în educație. Iohann Klaus Commenius, spunea că „la naștere, natura înzestrează copilul numai cu semințele științei, ale moralității și religiozității, ele devenind un pom al fiecărui om numai prin educație. Educația este o activitate de stimulare a acestor semințe și, implicit, de formare a omului. Cu alte cuvinte, societatea zilelor noastre stimează mai mult ca oricând inteligența, capacitatea intelectuală și creatoare a omului, dând un larg avans dorinței de cunoaștere. Toate acestea sunt posibile datorită educației, o educație ce stimulează idealul ființei umane între a fi, a ști și a deveni”, a spus, în discursul său, Florian Lixandru.

Toate personalitățile prezente la ziua aniversară a Colegiului au primit, din partea conducerii instituției de învățământ giurgiuvene, plachete aniversare, cu rol de a le aminti momentul înălțător la care au luat parte.

(Jurnal)