Parlamentul se reuneşte, astăzi, începând cu ora 14.00, în plenul reunit în care se va supune la vot învestitura Guvernului Ludovic Orban. Premierul desemnat va afla dacă va merge la Palatul Victoria sau va înregistra un eşec major.

Există şi posibilitatea ca şedinţa reunită în care trebuie să se dea votul pentru noul Executiv să fie suspendată din lipsă de cvorum. PSD şi Pro România au anunțat deja că nu vor fi prezenţi în sala de plen reunit.

În aceste condiţii, Ludovic Orban nu va fi învestit, iar Guvernul Dăncilă rămâne interimar la Palatul Victoria, întreaga procedură urmând a se relua, cel mai probabil după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Orban are nevoie de 233 de voturi şi spune să se bazează pe 236 de parlamentari Pentru ca Guvernul să treacă în Parlament este nevoie de 233 de voturi, majoritate absolută, la fel ca şi în cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură.

Dacă la moţiunea de cenzură PNL a reuşit să strângă o majoritate de conjunctură, de 238 de voturi, de data aceasta, pentru învestitura Guvernului Orban, planurile liberalilor au fost date peste cap de refuzul lui Victor Ponta de a da votul pentru noul Guvern.

Duminică seara, premierul desemnat, Ludovic Orban, se declara optimist şi preciza a că guvernul său ar putea obține, în Parlament, între 237 și 243 de voturi. Aritmetica parlamentară arată astfel, în prezent: PNL – 96 parlamentari (69 deputați şi 27 senatori) USR – 40 parlamentari (27 deputați şi 13 senatori) UDMR – 30 parlamentari (21 deputați şi 9 senatori) PMP – 18 parlamentari (13 deputați şi 5 senatori ALDE – 24 parlamentari (15 deputați şi 9 senatori) Minoritățile naționale – 17 deputați.

Astfel, Orban se bazează pe 222 de voturi, cu 11 mai puţin decât este necesar pentru votul de învestitură.

(Jurnal)