”Zeul Măcelului”, miercuri seară, pe scena Teatrului Tudor Vianu !

0
138

Miercuri 14 martie, Teatrul ”Tudor Vianu” din Giurgiu  vă invită din nou la o oră și jumătate de relaxare, cu o piesă deosebit de interesantă pentru toți cei care au copii și deseori intră în conflict cu cei din jur, din cauza lor…Este vorba de piesa ”Zeul Măcelului”, a dramaturgului Yasmina Reza ,  în regia lui Emil Gaju.

„Un umor răvăşitor dus până la tragism”, „un virulent război al cuplurilor”, Premiul Tony pentru cea mai bună piesa de pe Broadway în 2009, Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie în 2009, „o bijuterie tragicomică muşcătoare şi caustică” – sunt doar câteva referinţe la piesa semnată de cel mai în vogă dramaturg francez al momentului – Yasmina Reza.

Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuţie civilizată despre joaca violentă dintre fiii lor. Atmosfera este formală, uşor încordată. Părinţii afişează un zâmbet forţat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviinţe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne un agresor sau este doar un puşti de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Şi, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii?

Personajele implicate sunt oameni cu o existenţă mediocră – cu un orizont limitat, cu vieţi sufocate de rutină, ticuri profesionale şi sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul şi cu greu îşi pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiţii, vor reuşi ei să rezolve problemele copiilor lor sau şi acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemulţumirilor nerefulate?

Zeul Măcelului de Yasmina Reza, în regia lui  Emil Gaju este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială şi adevărul interior al fiecăruia dintre noi. Neîmpliniri, absurdităţi, situaţii penibile şi multă, poate prea multă, sinceritate se aşează între cele patru personaje. Ce se întâmplă când se estompează graniţa dintre „ceea ce e frumos şi corect într-o vizită”, de pildă, şi ceea ce gândim sau simţim cu adevărat?

În distribuţie: VIRGINIA VASILACHE ( Veronique Houllie ), ANA SIVU-DAPONTE ( Anette Reille), CĂTĂLIN FRĂSINESCU ( Michel Houllie ) și COSMIN CREŢU (Alain Reille).

Veniți miercuri seară la Teatru  de la ora 19.00…și nu veți regreta !

(Kronikar)