Zilnic, la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Giurgiu sunt înregistrate circa 30 de dosare de executare silită.
Majoritatea acestora, preciza directorul DITL Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, sunt pentru debite vechi, unele ajungând chiar şi la câteva sute de mii de lei noi.
„Din 2012, de când am preluat funcţia de director al Direcţiei, avem înregistrate peste 20.000 de dosare de executare silită, în cei cinci ani. Este un număr destul de mare, dacă ţinem cont că avem înregistrate, la nivelul Direcţiei, un număr de 45.000 de roluri (n.r. – contribuabili). E drept, sunt persoane care au mai multe asemenea dosare înregistrate pe numele lor, dar tot vorbim de o cifră mult prea mare”, mai spunea Laurenţiu Ţintea.
Din cele 20.000 de dosare care au fost deschise la DITL Giurgiu, foarte puţine, ne mai spunea directorul Ţintea, au fost pentru locuinţe sau autoturisme pentru care nu se achitaseră, ani buni, impozitele. În aceste cazuri au fost instituite sechestre, în niciunul dintre cazuri neajungându-se la faza licitaţiei propriu-zise.
„Am instituit sechestre, oamenii au văzut că nu e de glumă cu datoriile către bugetul local, astfel că fie au venit şi şi-au achitat integral sumele, fie le-au fost eşalonate datoriile”, a mai spus Laurenţiu Ţintea.
Sumele pentru care se instituie executarea silită sunt de la circa o sută de lei (majoritatea pentru amenzi date de controlori în diverse mijloace de transport în comun, în alte localităţi din ţară), până la câteva sute de mii de lei, datorii istorice rămase neachitate.
„Din păcate, în această a doua situaţie, a datoriilor istorice, destul de multe, e drept, la nivelul Direcţiei noastre, reuşim cu destul de mare greutate recuperarea acestora, în condiţiile în care fie debitorii nu mai există, fie nu au nimic pe numele lor, sau bunurile pe care le au sunt foarte greu vandabile, în consecinţă greu de recuperat sumele datorate”, a mai precizat directorul DITL Giurgiu, Laurenţiu Ţintea.
(Anna Lincă)