De luni întregi, pacienții cronici din Giurgiu caută în toate farmaciile medicamente necesare prelungirii vieții. Cele mai greu de găsit – la momentul documentării noastre, luni, 21 septembrie, erau cele destinate bolnavilor de diabet sau persoanelor cu afecțiuni ale glandei tiroide. Criza de Euthyrox vine, cel puțin, după ce, în urmă cu aproximativ patru ani de zile, un alt medicament extrem de eficient (L-Thyroxine) dispărea de pe piața românească, fiind găsit, pentru încă un an și jumătate, în farmaciile bulgărești.

„Nu se găsesc sub nicio formă nici în farmaciile din Giurgiu, nici în cele din țară, dar, din păcate, nici în depozite, medicamentele cu destinație specială pentru diabetici – siofor, în special. Nu se găsește, de asemenea, nici Euthyrox sub nicio concentrație, dar nici vaccinul antigripal!”, declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”, dr. Elena Păun, președintele Colegiului Farmaciștilor din Județul Giurgiu.

Din păcate, mai spunea Elena Păun, nici nu există produse înlocuitoare pentru aceste medicamente, astfel că singura variantă, pentru moment, este ca pacienții giurgiuveni să încerce să își procure medicamentele necesare din farmaciile de peste graniță, în speță din Bulgaria. Cât despre eventualele motive pentru care aceste medicamente lipsesc cu desăvârșire din depozite, există – la nivel declarativ, neoficial – bănuiala că se preconizează o majorare a prețului unora dintre cele mai solicitate medicamente.

Mai în glumă, mai în serios, un pacient giurgiuvean afirma, la ieșirea din farmacie:

„Reinventăm turismul medical la Ruse, unde ne găsim medicamentele!”

(Jurnal)