violenta-copilStatisticile sunt tot mai îngrijorătoare, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul de abuzuri – de orice fel – la care sunt supuşi, an, de an,  în special, copiii.

În ţara noastră, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii, doar în primele şase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 vorbeam despre 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii cobora sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului în cadrul familiei sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, prin muncă sau în vederea comiterii unei infracţiuni.

Doar jumătate din specialiştii prevăzuţi de organigramă …

La Giurgiu, situaţia nu este, nici pe departe, una roz. Pentru anul 2014, conform statisticilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, au fost înregistrate un număr de 28 de cazuri de copii, victime ale unor abuzuri, din care opt au fost confirmate. Anul 2015 a adus o creştere a acestui număr, din cele 32 de cazuri, 19 au fost confirmate. Tot în creştere este numărul şi pentru anul 2016, când au fost semnalate 53 de cazuri, şi 22 dintre ele au fost confirmate.

„Cazurile ne-au fost semnalate de către diverse instituţii – poliţie, primărie, unităţi sanitare, sau chiar de persoane fizice. Din păcate, la acest moment, în structura DGASPC Giurgiu activează 11 psihologi şi un singur psiho-pedagog, numărul fiind la mai puţin de jumătate decât prevede noua organigramă. Conform acesteia, ar trebui să avem 25 de psihologi. Chiar şi aşa, cu personal restrâns, minorii care au fost victime ale unor abuzuri au beneficiat de consiliere psihologică”, a declarat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Denisa  Cristescu.

A crescut numărul minorilor violaţi

În ceea ce priveşte situaţia înregistrată în dosarele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, lucrurile stau însă puţin altfel. Astfel, în anul 2014, la IPJ Giurgiu au fost sesizate un număr de opt infracţiuni de viol cu victimă sub 16 ani, două infracţiuni de agresiune sexuală cu victimă sub 16 ani, 33 de infracţiuni de act sexual cu un minor şi o infracţiune de corupere sexuală a minorilor. Ca şi în cazul statisticilor de la DGASPC , şi în cele ale poliţiştilor se constată o creştere a numărului de abuzuri, astfel că, în anul 2015, numărul violurilor cu victimă sub 16 ani a crescut la 10, al agresiunilor sexuale cu victimă sub 16 ani, la 3, în schimb a scăzut numărul actelor sexuale cu minor, la 25, iar numărul coruperilor sexuale ale minorilor a rămas acelaşi,  unu.

Surpriza! Au apărut cazuri noi…

În anul 2016, 19 copii sub 16 ani au fost violaţi, a fost consemnată o agresiune sexuală asupra unui copil sub 16 ani, iar în 31 de cazuri s-a constatat infracţiunea de act sexual cu un minor. Îngrijorător este faptul că, în cursul anului trecut, se discută, în afara unui caz de corupere sexuală a unui minor, şi de un caz de racolare a minorilor în scopuri sexuale.

Din datele prezentate, situaţia nu este una deloc bună. Conform datelor specialiştilor , din ce în ce mai des,  apar persoane ce îşi îndreaptă, din câte se pare, atenţia perversă, poftele animalice asupra celor mici, care nu pot opune rezistenţă.

(O.C.)