Într-un dialog extrem de interesant avut cu Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean ( IȘJ) Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu, acesta ne-a explicat pe larg, cum se va desfășura procesul de selecție și ocupare a posturilor din învățământ în următoarea perioadă și cât de pregătiți profesional vor fi viitori dascăli.
La aceasta dată suntem în plin calendar de mobilitate a personalului didactic. După concursul de titularizare am avut o primă ședință publică de repartizare a candidaților care au obținut note peste 7 și au fost repartizați pe posturi viabile, titularizabile, pe care și le-au adjudecat, posturi viabile pentru următorii 4 ani – ne preciza prof. Ion Ghimpețeanu.
Urmează o a doua etapă de organizare a ședinței publice de repartizare, însă vorbim de posturi care nu sunt viabile 4 ani. Apoi vom trece la repartizarea candidaților care au obținut note între 5 și 7, posturi de supliniori pentru anul școlar 2023-2024.
După parcurgerea acestor etape urmează concursul organizat de catre Inspectoratul Școlar pentru posturile care au rămas neocupate în urma celor trei etape pe care le-am menționat anterior.
După ce Inspectoratul Școlar organizează acest concurs, va exista – ca în fiecare an – posibilitatea ca anumite ore să rămână vacantate, neocupate. În acest caz, fiecare școală poate să organizeze concurs la nivelul școlii , desigur după ce orele de curs vor fi repartizate către profesorii titulari, în regim de plată cu ora.
Chiar și după epuizarea acestor modalități de ocupare a posturilor, de repartizare a orelor, va exista posibilitatea de a mai ramane ore neocupate, caz în care putem apela la personalul asociat, respectiv cadrele didactice pensionate care pot să ocupe orele, în regim de plată cu ora, după începerea anului școlar , la data de 11 septembrie.
Orele acestea putând fi ocupate printr-un concurs organizat de către unitățile de învățământ , așa cum organizează de altfel și Inspectoratul Școlar Județean.
Sigur că imediat după perioada de organizare a concursului organizat de Inspectoratul Școlar, orele rămase libere vor fi ocupate de către titulari în sistem de plată cu ora, școlile vor face încadrările la nivelul fiecărei unități de învățământ și vor trimite planul de încadrare către Inspectorat.
Atunci vom avea o evidență clară și vom constata ce clase au fost repartizate și ce clase nu au fost repartizate la nivel de județ. Atunci va exista posibilitatea să mai facem solicitări către Minister pentru unitățile de învățământ ce au mai solicitat suplimentări. De exemplu o grădiniță care poate solicita o grupă sau clasele de învățământ profesional sau seral…
Oricum, făcând o analiză a rezultatelor de la titularizare, acestea au fost ceva mai bune, având speranța că vor veni cadre didactice din ce în ce mai bine pregătite profesional, iar acest trend pozitiv, l-am observat și la definitivat unde procentul a fost de peste 70% – ne-a mai spus inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu.
(Florian Tincu)