Viza de flotant se va acorda cu o serie de restricții, în vederea bunei desfășurări a alegerilor locale și parlamentare din acest an. Pentru a o obține, în primul rând persoana care o cere trebuie să locuiască cel puțin jumătate de lună acolo.

În plus, solicitantul trebuie să declare la Evidența Populației motivul stabilirii reşedinţei şi, dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, poliția va face verificări la fața locului. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana respectivă nu locuieşte efectiv la adresa declarată, solicitarea de reşedinţă se respinge.

„Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei. Acestea au fost transmise şi către Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. Astfel, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit news.ro.

În plus, solicitantul va declara pe propria răspundere scopul/motivul stabilirii reşedinţei iar declarația va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

Cum decurge „ancheta” de reședință

Iată cum vor face autoritățile verificările, potrivit Monicăi Dajbog.

Se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă valabil înscrise la adresa respectivă; dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile, se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată. În situaţia în care, din verificările efectuate de către poliţişti rezultă faptul că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse”, a mai anunţat Dajbog.

Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte.

Practic, se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă. Prin «număr mare de solicitări» se înţelege un număr care depăşeşte media zilnică, săptămânală sau lunară. Prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea vizelor de reşedinţa pentru cetăţenii cu drept de vot şi verificarea legalităţii acestora, în cazul constatării unei evoluţii semnificative a numărului de persoane care îşi stabilesc reşedinţa intr-o anumită circumscripţie electorală”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

La Giurgiu, conform datelor furnizate de către Direcția de evidență a persoanei, până pe data de 5 septembrie, ultima zi în care mai puteau fi lucrate cererile pentru reședință, s-au înregistrat un număr total de 825 de cereri, după cum urmează: 697 de cereri de reședință pentru cele 15 comune arondate Direcției, și 128 pentru municipiul Giurgiu. Doar aceștia vor putea fi înscriși în listele electorale în ziua scrutinului, au declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, reprezentanții Direcției de evidență a persoanei Giurgiu. Aceleași surse au precizat că nu au fost înregistrate probleme în sensul că nu au fost mai multe cereri pentru o singură adresă. Totodată, numărul solicitărilor este mult mai mic decât la scrutinurile anterioare.

(Jurnal)