Infractorii  ce au  beneficiat de  beneficiul recursului  compensatoriu au dovedit că aerul libertății  nu este respirabil pentru ei,  astfel  că au continuat să persiste în acțiunile infracționale, comițând noi jafuri, omoruri, violuri, tâlhării și alte infracțiunii. Este și motivul pentru care primul ministru pare să ia în serios recomandările Parlamentului Europei și de îngrijorarea societății civile.

Societatea este îngrijorată de efectul acestui recurs ce produce panică și nesiguranță. Astfel că  populația așteaptă o reacție din partea Guvernului. În acest context Viorica Dăncilă a declarat : Am să văd, am să mă întâlnesc cu ministrul Justiţiei, tocmai pentru a lua o decizie şi a vedea care sunt efectele, care au fost efectele acestei legii, implicaţiile pe care le-a avut, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea existentă în România şi lucruri ca cele care s-au întâmplat să nu mai aibă loc.

Nu pot în acest moment, nu sunt jurist, nu pot să vin cu o decizie până nu vorbesc cu cei din domeniu, până nu vorbesc cu ministrul Justiţiei”, a  mai spus Dăncilă, marţi, la Strasbourg, în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Premierul a răspuns astfel  după ce a fost întrebată ce va face Guvernul în privinţa legislaţiei privind recursul compensatoriu, având în vedere numeroasele infracţiuni comise în ultima perioadă de cei eliberaţi din închisori în baza acestei legi.

(Jurnal)