
Marți seară, după un Comitet Executiv Național de aproape 7 ore în care a avut loc o avalanșă de demisii, social democrații au ajuns la o decizie finală.
În primul rând, pentru că toți membrii Biroului Permanent Național și-au depus demisiile , conducerea Partidului a fost mai întâi dizolvată.
Printre cei care au renunțat la funcții, pe parcursul ședinței CEx se numără : Mihai Fifor, Lia Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Carmen Dan și Eugen Teodorovici .
Lia Olguţa Vasilescu a cerut chiar demisia întregii conduceri a partidului, în frunte cu Dăncilă în timp ce mai mulţi vicepreşedinţi şi lideri de filiale și-au depus demisiile.
Ședința nu a fost lipsită și de momente aspre în care s-au adus o serie întreagă de jigniri unor membrii marcanți social democrați. Astfel Marian Oprişan a numit-o pe Gabriela Firea „manevristă securistă”…
La începutul şedinţei, înainte ca Mihai Fifor să își anunţe demisia din funcţia de secretar general al partidului, şi-au mai anunţat demisia : Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, Gabriel Zetea (PSD Maramureş) şi Roxana Mînzatu, vicepreşedinte la nivel naţional.
Cum și-a justificat demisia Viorica Dăncilă
Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului, faptul că trebuia ca cineva să-și asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit să-mi dau demisia din funcția de președinte al PSD. Este un gest pe care l-am făcut pentru partid„, a declarat Viorica Dăncilă, la scurt timp după terminarea CEx, de la miezul nopții, jurnaliștilor prezenți.
Viorica Dăncilă a demisionat greu, după ce social democrații i-au cerut să se retragă în urma rezultatului dezastruos de la alegerile prezidențiale.
Fostul lider a primit în schimb şefia Organizaţiei de Femei a PSD şi rămâne, astfel, în structura de conducere a partidului.
Cine este noul președinte PSD…?
Conducerea interimară a partidului a fost preluată de Marcel Ciolacu, în timp ce Paul Stănescu este noul secretar general al PSD.
Marcel Ciolacu a mai precizat că alături de Paul Stănescu din această conducere colectivă a Partidului mai fac parte toți liderii județelor ce au câștigat alegerile prezidențiale și în al doilea tur de scrutin.
Președinții organizațiilor de la Teleorman, Mehedinți, Olt Gorj și Giurgiu, respectiv senatorul Niculae Bădălău, președinte al PSD Giurgiu.
Au fost votați totodată 8 vicepreședinți care vor conduce partidul într-o formulă colectivă, până la Congresul PSD ce a fost programat a avea loc în luna februarie a anului viitor.
Ciolacu mai spunea că această conducere va conține și o reprezentare regională, asta însemnând șefii celor 8 regiuni de dezvoltare a țării: Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Gliga Vasile, Nistor Laurențiu, Claudiu Manda, Doina Fedorovici, Dragoș Benea, Dan Nica, Pavel Marian, Gabriela Firea și Mutu Gabriel, toți președinți de organizații.
Marcel Ciolacu a mai anunțat și faptul că în luna februarie, Congresul ordinar va alege o conducere legitimă ce ar urma să gestioneze alegerile locale și pe cele generale ce vor avea loc anul viitor.
(Jurnal)