Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, menţinerea deciziei de a intra vineri, 10 august, în grevă japoneză. 

Penitenciarul Giurgiu a fost vineri în grevă japoneză alături de ceillalți sindicaliști din Penitenciarele din țară. Pe lista de revendicări a angajaţilor au fost  incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

 Sindicaliştii spun că ministrul Justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de  investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate.

În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt. 

De asemenea, angajaţii din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. „Chiar directorul general al ANP, Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni”, afirmă sindicaliştii.

(Jurnal)