Vineri, la Giurgiu, reputatul Alex Ștefănescu, vorbeşte giurgiuvenilor despre o temă mereu incitantă…!

0
224

Vineri 30 martie, la ora prânzului, Municipiul Giurgiu găzduieşte un eveniment cultural deosebit. Cunoscutul critic literar Alex. Ştefănescu susţine o conferinţă cu o temă mereu de actualitate, intitulată “Eminescu şi noi” . Criticul va comenta fragmente din volumul său recent, “Eminescu , poem cu poem” , o carte la care –  aşa cum el însuşi mărturisea –  a lucrat timp de patru ani. Patru ani în care a locuit pur şi simplu în poezia lui Eminescu.  

Întrebat de ce a ales o astfel de temă, ţinând cont de faptul că în ultimul secol s-au scris sute de cărţi despre Eminescu, Alex. Ştefănescu răspundea că nu a căutat, cu orice preţ, originalitatea interpretării,  precizând că prin acest volum, doreşte , în primul rând, să ne convingă să citim încă o dată, cu mare atenţie, poeziile lui Eminescu.

“Eminescu, poem cu poem” dezvăluie mijloacele prin care poetul a reuşit să combine cuvintele printr-o artă care seamănă cu magia. Succesul lui ca poet nu se datorează exclusiv muzicalităţii versurilor.

Alături de reputatul critic giurgiuvenii vor avea ocazia de se întâlni cu scriitorul Gheorghe Ioan Brad şi cu recenta sa apariţie editorială „Unde dorm fotonii noaptea”.

Evenimentul cultural este organizat de către binecunoscutul prof . Gheorghe Velicu împreună cu Muzeul judeţean Giurgiu şi  Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu şi va avea loc cu începere de la ora 13.00 în sala Atelier a Teatrului. Acţiunea face parte din seria de manifestări dedicate Centenarului Unirii.

În loc de invitaţie la acest moment deosebit, de vineri, îl vom cita pe maestrul Alex Ştefănescu:  „Un om real a creat o operă de o valoare neverosimilă. Și a avut ca mijloc de exprimare o limbă pe care noi, azi, o vorbim atât de prost! Poate învățăm ceva de la el. Sau poate ne dăm seama, măcar, că suntem în stare să realizăm ceva extraordinar, dacă unul de-al nostru a făcut-o cândva.”

( Tincu Florian)