
În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfășoară între 19 și 21 septembrie, Giurgiu va găzdui un eveniment special dedicat promovării tradițiilor locale și producătorilor autohtoni.
Târgul „Comorile Agricultorilor de pe Meleagurile Giurgiuvene” va avea loc în data de 20 septembrie, oferind o oportunitate unică de a descoperi și susține producătorii locali de lavandă, miere, legume, sucuri de fructe și produse tradiționale precum renumita „Plăcintă cu căpriță din Herăști”, produsă de o unitate de producție din județul Giurgiu.
„Evenimentul va aduce laolaltă cultivatori recunoscuți, printre care producători de miere și lavandă, precum și gospodari care oferă conserve de legume și fructe preparate după rețete tradiționale. De asemenea, nu vor lipsi vinurile locale, inclusiv de la producătorul din Bogdănescu, cunoscut și pe piețele internaționale ” – ne-a precizat Petra Ochișor, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Giurgiu.
Un punct de atracție deosebit va fi mustul proaspăt și vinul nou, specifice perioadei de recoltă a strugurilor, alături de preparatele la grătar, un simbol tradițional al zonei.
Târgul va fi, de asemenea, însoțit de un spectacol artistic, unde Taraful de la Clejani, cu invitatul său surpriză, violonistul Gheorghe Anghel, zis Caliu, o legendă a muzicii lăutărești autentice, vor întreține atmosfera.
”Printre invitați se numără și meșteșugari locali, precum un fierar din Greaca, care va demonstra vechile meserii tradiționale, păstrând viu patrimoniul cultural al zonei.
Organizatorii au pregătit și o expoziție de costume tradiționale, iar participanții vor fi îmbrăcați în iie sau alte porturi specifice zonei ” – ne-a mai spus Petra Ochișor.
Târgul va fi amplasat în locația generoasă din parcarea Primăriei municipiului Giurgiu.
Organizatorii îi invită pe localnici și nu numai, să vină nu doar pentru a vizita Târgul, ci și pentru a-și face provizii pentru conservele făcute în casă, din gama variată de legume, fructe sau preparate tradiționale oferite de producătorii din zona Giurgiu, și evident pentru a gusta din mustul pregătit adhoc și produsele de carne la grătar, din care nu vor lipsi savuroșii mititei.
(Jurnal)