Vine o iarnă grea pentru…”buzunare!” Cu cât s-au scumpit produsele la Giurgiu, ne spune administratorul unui market apreciat din Municipiu

0
287

Comercianții consideră că perioada următoare va fi cea mai scumpă iarnă pe care am trăit-o în ultima vreme.  Dincolo de facturile la gaze şi energie electrică, pâinea, laptele, carnea de porc, fructele, legumele  şi chiar cozonacii de sărbători , toate vor fi mai scumpe.

Pâinea s-a scumpit şi cu 50 de bani – 1 leu în unele magazine , faţă de acum două luni. Carnea de porc costă  mai mult cu până la 25%. De exemplu, un kilogram de carne de porc se vinde  cu 15 lei/kg la noi la Giurgiu, faţă de 12 lei anul trecut, direct de la fermier, prețul în magazine fiind cu mult mai mare.

Chiar și cozonacii  sunt mai scumpi, cu 30%, ajungând și la 19-20 lei/buc.

Luna ianuarie a anului 2022 va fi însă și mai dură. Urmează scumpiri la legume, fructe, pâine, lactate, carne şi produse din carne. Toate se vor resimţi în lanţ din cauza scumpirilor la energie electrică, gaze, carburanţi.

Dar hai să vedem cu cât cumpără astăzi giurgiuveanul produsele din marketurile locale. Pentru asta am stat de vorbă cu administratorul unui magazin foarte apreciat de cumpărători   ”Market AND”, din Cartierul Tineretului, este vorba de d-na Daniela Pascan care ne-a spus:

Prețurile au crescut la unele produse… De exemplu la castraveți ele s-au majorat cu 60-70%. De la 3,5 lei/kg au ajuns la 6 lei/kg. Dovleceii au sărit la rândul lor și ei la preț cu circa 50%. Varza a rămas însă la același preț de anul trecut, ca și vinetele. Atât cele autohtone cât și cele din import. Legumele și fructele din afară însă s-au scumpit enorm de mult.  Roșiile, castraveții, comparativ cu anul trecut, s-au scumpit cam cu 30%. Clementinele, solicitate în această perioadă,  de la 3,5 lei/kg, acum au ajuns 5 lei/kg. Rădăcinoasele autohtone au rămas și ele la același preț: țelina, păstârnacul, ridichile, sfecla roșie.

Cartofii la rândul lor s-au scumpit: de la 1,30 -140 lei/kg, acum au ajuns 2 lei! Deci cam cu 40% mai scumpi.  

Vorbesc cu colegi de-ai mei din zonă , care spun că anul acesta e dezastru! Pâinea, care dispărea foarte repede din magazin, acum a ajuns să rămână de pe o zi pe alta…Vânzătoarele îmi spuneau că persoanele care luau câte 4-5 pâini, zilnic, acum  iau doar două! De la 1,20 lei, pâinea la noi în magazine a ajuns 1,50 lei/buc. Am înțeles că s-a făcut déjà 2,28 – 1,30 lei/buc. la producător…Ca să nu mai spun de mărfurile considerate de lux, dar de care mulți suntem dependenți, cum sunt  țigările, care  au ajuns la 23 de lei pachetul…

Dacă adăugăm faptul că preţurile la gaze au crescut, în medie, cu 46%, iar preţurile la energie electrică au crescut cu 25%, în medie, faţă de anul trecut,  înțelegem prin ce momente grele vor trece mulți dintre noi în această iarnă.

Ce scumpiri ne aşteaptă în luna ianuarie:

 

– legumele şi fructele se scumpesc cu 10-20%
– pâinea se scumpeşte cu 10-15%
– lactatele cu 8-10%
– carnea şi produsele din carne, cu 10-15%
– curent, energie electrică
– un litru de benzină şi motorină ar putea ajunge la 7 lei litrul.

 

(Jurnal)