Restaurantele vor fi redeschise treptat, în intervalul 16 mai – 15 iunie, conform planului propus autorităților de către proprietarii localurilor, mai întâi cu o distanță de 1,5 – 2 metri între mese, cu maximum 8 locuri la masă și cel mult 200 de clienți primiți în același timp, sunt noile reguli gândite în HORECA, au transmis reprezentanții industriei pentru Profit.ro.

Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotată cu un ecran de protecție din plexiglass, iar angajații vor purta obligatoriu mască și mănuși și le va fi verificată temperatura la intrarea în tură.

De la 1 iunie, spațiile închise (restaurante, baruri, cafenele, autoserviri) vor putea primi clienți până la 50% din capacitate. Propunerea este avansată într-un context în care Guvernul a anunțat că intenționează să permită funcționarea din 15 mai a hotelurilor – hoteluri care nu sunt supuse oricum restricțiilor, dar au fost închise de proprietari din lipsă de clienți -, nu și a restaurantelor. Este însă de așteptat ca aceste măsuri de protecție să fie introduse indiferent de data deschiderii. „Având în vedere apropierea datei de 15 mai, anunțată ca fiind data la care revenim la Stare de Alertă, ce ne va da posibilitatea reluării activității, pentru operatorii din HORECA este important să existe un plan cu reglementări și măsuri fezabile, în vederea menținerii siguranței, atât pentru angajați, cât și pentru oaspeți”, spune președintele organizației patronale din Horeca – HORA, Daniel Mischie, pentru Profit.ro.

(Jurnal)