Așa cum scriam în urmă cu doar câteva zile, la Giurgiu, începând cu această toamnă, urmează să fie furnizat agent termic către populație printr-o nouă metodă: se construiesc centrale termice zonale, în două zone importante ale municipiului: zona de Nord (lângă TRACUM), și o alta pentru zona de Sud, în zona Istru.

Despre aceste investiții, dar și despre altele la fel de importante care vizează viitorul încălzirii în municipiu, ne-a vorbit, de curând, directorul GEP, Sorin Cepraga:

„Se lucrează la ambele investiţii. Lucrările sunt în jur de 65% mai bine realizate, se lucrează chiar dacă anul acesta nu au venit fondurile de la bugetul de stat. Sperăm ca în luna iulie sau cel târziu august să facem probe la ambele şi ele să fie pregătite pentru iarna viitoare să funcţioneze.

Centrala de la Nord, de lângă Tracum, va putea să deservească tot oraşul în situaţia în care sunt realizate încă două investiţii pe care vrem să le propunem anul acesta – legăturile între mai multe reţele din oraş, dar, în principiu, aceasta va putea să alimenteze zona Daciei şi inclusiv tot ce înseamnă Tineretului.

Centrala de la Istru este insulară, va fi doar pentru zona Istru. Centrala – mamă se va închide, dar nu anul acesta, pentru că din centrala – mamă va trebui să alimentăm zona de Sud şi zona Autogară – Spital.

Urmează ca în 2020 să demarăm şi construcţia la cea de-a doua centrală de la Voestalpine, şi atunci fosta locaţie a centralei – mamă se va închide. Nu va dispărea, va rămâne cea cu motoarele acolo, care va produce energie electrică şi altele. Avantajele sunt mari – în primul rând, creşte flexibilitatea, creşte gradul de siguranţă – s-a stricat una, dai din cealaltă, deci nu poţi să îngheţi. Dacă s-a stricat centrala de la CET, intră cealaltă în funcţiune, deci sunt două care se pot compensa una pe alta, chiar dacă nu la parametrii normali, dar vor fi parametrii apropiaţi de normal şi nu vom îngheţa. În al doilea rând, dispar conductele mari, scad pierderile, pe care eu le estimez, per total, de la centrală până la furnizor, de 10 – 13%. Sperăm ca această scădere să se combine cu scăderea TVA-ului din toamnă, şi preţul să scadă cu 20%”, a mai precizat Sorin Cepraga.

 

(Jurnal)