Vaccinare anti covid  cu…plasturi!!

0
425

O companie din comitatul englez Oxfordshire va începe în curând testele clinice pentru un vaccin de a doua generație împotriva Covid-19 .

Este vorba despre un plasture ușor de administrat care folosește celule T pentru a ucide celulele infectate și care ar putea oferi imunitate de durată mai lungă decât vaccinurile actuale, transmite The Guardian.

Compania Emergex, stabilită în 2016 în Abingdon pentru dezvoltarea vaccinurilor cu celule T, este creația profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit în medicină moleculară la școala medicală de la University College din Londra.

Vaccinurile pregătesc celulele T pentru a înlăura rapid celulele infectate din corp după o infecție, astfel prevenind replicarea virală și apariția bolii.

În vreme ce anticorpii produși de actualele vaccinuri se lipesc de virus și opresc infectarea celulelor, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Acele vaccinuri, precum cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Univeristatea Oxford, provoacă și ele un răspuns al celulelor T, însă într-o măsură mai mică.

Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană a medicamentelor pentru a efectua teste inițiale la Lausanne, care implică 26 de persoane ce vor primi, începând cu 3 ianuaroe, o doză mare și una mică din vaccinul experimental. Rezultatele interimare ale studiului sunt așteptate în luna iunie a anului viitor.

(Jurnal)