V. Popescu: ANPC va controla cine și cum a aplicat legea compensării și plafonării facturilor la energie

0
144

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, miercuri seară, la Digi24, despre cum se aplică legea pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie. Acesta a spus că nu este mulțumit de furnizori, având în vedere reclamațiile oamenilor privind facturile mari iar în acest sens ANPC va demara un control „să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”.

Au trecut deja două luni de zile de la aplicarea acestei legi. Mâine o să solicit ANPC să demareze un control tematic să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”, a afirmat Virgil Popescu.

Oamenii trebuie să știe că atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, există un plafon peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energie electrică este prețul de 1 leu/kw, cu absolut toate taxele incluse iar la gaze naturale este prețul de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Acestea sunt tarifele maxime pe care le pot plăti oamenii.

Oamenii trebuie să știe că dacă au prețul mai jos decât plafonul, atunci nu li se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum, iar dacă se încadrează în limita de consum trebuie să aibă și compensarea în factură”, a afirmat, la Digi24, Virgil Popescu.

Oficialul din guvern a subliniat că doar pentru gaze naturale se aplică compensarea la încălzire.

De asemenea, el a precizat că la sfârșitul perioadei de aplicare a legislației, adică 31 martie, va fi o regularizare în facturile oamenilor.

O parte din cei care nu au contoarele citite vor trebui citite la sfârșitul perioadei de 31 martie. Perioada de regularizare curge până în iulie”, a mai spus Popescu.

(Jurnal)