Dle primar, vă rog să mergeti în punctele de distribuire a ajutoarelor UE. Veti fi  surprins sa constatati cu ce masini vin asistatii sa-si ridice ajutoarele, n-o sa vedeti vreunul cu bicicleta… ne scria, pe un mesaj, o giurgiuveancă indignată de opulența pe care o afișează unii dintre cei ce  solicită să ridice ajutoarele sociale de la punctele de distribuire a  acestora,  acordate de Uniunea Europeană, ce vin să le ridice în…autoturisme de lux!?

N-ar strica sa mai umblati putin pe la dosarele asistatilor, e păcat că se face multă risipă, iar cei care au cu adevarat nevoie de sprijin nu-l primesc…mai scrie femeia.

În urma acestui apel am sunat la Direcția de Ajutor Social (DAS), unde am stat de vorbă cu reprezentanții instituției, pe seama acest subiect.

Cunoaștem fenomenul – ne confirma unul dintre salariații DAS. Ne-au sunat și pe noi cetățeni care ne-au spus că unii vând aceste produse pe care noi le dăm ca ajutoare. Sunt salariați care stau până la ora 17.00 pentru a sta la dispoziție celor ce au dreptul la aceste pachete și iată ce se întâmlă cu unele dintre ele… Sunt persoane care nu fac nici 100 de metri de lângă unitatea noastră de distribuire, desfac pachetele și vând produsele chiar în plină stradă… 

Facem totodată efortul să mergem cu pachetele acasă și la cei izolați la domiciliu, infectați cu Covid-19. Gândiți-vă că un astfel de pachet complet, are circa 40-50 de kg… Suntem înjurați la telefon, jigniți în fel și chip deși nu înțelegem de ce… ne mai spuneau salariații DAS Giurgiu, indignați de atitudinea nejustificată a unora dintre cetățeni.

Solicitând să ni se spună ce conține ”sprijinul” oferit din partea UE, am aflat că el este destul de generos fiind format din două pachete.

Unul alimentar, ce conține: 4 litri de ulei, 5 kg de făină, 2 kg de zahăr, 4 kg de mălai, 4 kg de orez, 2 borcane de compot ( x 0,800 l), 2 borcane gem ( x 0,400 l), 2 pungi – paste făinoase, 5 cutii conserve cu carne de vită, 3 cutii conserve cu carne de  porc, 5 cutii de conserve cu pate de ficat.

Celălalt pachet conține produse de igienă personală:

5 buc. periuțe de dinți, 4 buc. cu pastă de dinți, Săpun lichid – 1 st. x 0,500 l, Șampon copii  – 1 st. x 0,500 l , Șampon adulți 1 st. x 0,500 l, Detergent rufe color – 1 pungă x 1kg, Detergent rufe albe – 1 pungă x 1 kg.

Credem că celor prinși că vând aceste ajutoare  li s-ar putea aplica  o măsură care să le taie cheful definitiv de a-și bate joc de efortul celor de afară, de a-i sprijini, măsuri precum aceea de scoatere (măcar pentru un an), de pe lista celor ce au dreptul de a primi  asemenea  ajutoare.

(Jurnal)