Episodul de la granița României, în care politiștii de frontieră sunt implicați în infracțiuni  de corupție la granița României, este un capitol într-un studiu comun realizat de Directia Națională Anticorupție (DNA) si Direcția Generală Anticorupție (DGA), finalizat la sfârșitul anului 2020: „Diagnoza faptelor de corupție în care au fost implicați angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.”

 Considerând că o parte din paginile acestui studiu se referă probabil și la cazuri în care au fost amestecate  cadre MI din  Giurgiu am dorit să vă prezentăm o serie de aspecte ale acestui amplu material. Iată de ce , pe fondul actelor de corupție semnalate în ultima vreme de către DNA ,  DGA și evident de către mass media,  vă punem la dispoziție în rândurile de mai jos fragmente din acest studiu, care cu siguranță or să vă șocheze…

 ”10 zile să nu miște nimic! Vor să organizeze niște flagrante. Nu lăsați nicio țigară. Deci, acuma m-a sunat de la Bucuresti. Jur!”. Acesta este mesajul pe care un politist de frontieră îl transmitea colegilor săi, care îi protejau pe contrabandiștii de țigări de la granița României cu Ucraina, în schimbul unor mite.

Practic, fusese lansat un adevărat mecanism intern de protecție. „Aveti grijă la intrare… materiale de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poți să știi”, era mesajul lor de alarmă.

Mai mult decât propria protectie, gruparea acestor polițiști asigurau inclusiv protecția traficanților, prin notificări prealabile intrării în punct, ce priveau persoane aflate în filtru și momente de siguranță pentru trecerea frontierei.

La dispoziția șefului de tură erau organizate dispozitive ilegale de supraveghere pentru urmărirea autoturismelor cu care echipele de control de la București se deplasau pe traseu sau chiar intervenții la acestea, informându-l pe ofițer pentru ca la rândul lui să le comunice membrilor grupului sau lucrătorilor vamali , atunci când pot intra în țară, respectiv pot acorda liber de vamă.

În situația în care pe traseul post-vamal erau semnalate echipe de control, iar membrii grupului infracțional nu erau încă pe artera de intrare în țară, aceștia asteptau fie în Ucraina, fie în zona neutră. După plecarea echipelor de control de pe traseu traficanții reintrau în vamă cu aceeași cantitate de țigări.

50 de euro/baxul de țigări, MITĂ!

Ca în orice grup criminal organizat, noul venit era testat pe o anumită perioada de timp, de teama de a nu se strecura o persoana care să le deconspire activitatea infractionala. În general, după ce câstigau încrederea membrilor grupului,       nou-venitii se integrau, învățau si adoptau repede comportamentele corupte ale colegilor.

De asemenea, regulile prestabilite în cadrul grupului infracțional organizat erau clare inclusiv cu privire la valoarea mitei, de exemplu valoarea de 50 de euro/baxul de tigari netimbrate era bine cunoscuta de toti actorii implicati in activitatile infractionale.

Ce arată Diagnoza faptelor de corupție din MI 

Analiza a vizat faptele de coruptie savarsite de catre angajatii MAI pentru care instantele de judecata au emis hotarari de condamnare ramase definitive în perioada 2014-2018. În perioada 2014-2018, au fost condamnati definitiv 462 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, în 142 de cauze ce au privit fapte de coruptie aflate în competenta DNA.

Distributia numarului de cauze solutionate de instantele de judecata prin hotarâri de condamnare ramase definitive, evidentiaza o tendinta de scădere în perioada analizata. (Sursa: Analiza DNA-DGA)

Din totalul persoanelor condamnate definitiv, aproape două treimi (64%) au făcut parte din corpul profesional al agenților/subofițerilor.

Cei mai multi angajati ai MAI condamnați definitiv în perioada 2014- 2018 au activat în structurile Poliției de frontieră – 45%.

Din cele 462 de persoane condamnate definitiv în perioada de referinta a studiului, 106 persoane au primit condamnari de executare a pedepsei cu închisoarea, ceea ce reprezinta aproape un sfert din total (23%).

În aceste cazuri, cea mai mica perioada dispusa de instanță  pentru executarea pedepsei cu închisoarea a fost de 1 an si 6 luni, iar cea mai mare de 9 ani.

(Va urma)