duminică, martie 16, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Un refugiu pentru suflete rănite: Așezământul social „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” destinat femeilor, victime ale violenței domestice

Un refugiu pentru suflete rănite: Așezământul social „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” destinat femeilor, victime ale violenței domestice

0
Un refugiu pentru suflete rănite: Așezământul social „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” destinat femeilor, victime ale violenței domestice

Există poveşti care rămân nescrise, ascunse în spatele unor uşi ferecate de frică şi suferinţă. Sunt poveştile femeilor care trăiesc în umbra violenţei domestice, alături de copiii lor, prinse între speranţa unei schimbări şi teama de necunoscut. Pentru ele, Aşezământul social „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din judeţul Giurgiu reprezintă mai mult decât un simplu adăpost: este un loc unde învaţă din nou să spere, să iubească viaţa şi, mai ales, să creadă în ele însele.

Doamna Veronica Ştefan, cea care coordonează acest adăpost, a văzut nenumărate femei intrând pe poarta Centrului, cu ochii încărcaţi de lacrimi, cu trupurile slăbite de suferinţă, înconjurate de copiii speriaţi care nu înţelegeau prea bine de ce trebuie să fugă de acasă. „Cele mai multe vin cu copiii lor. Foarte rar se întâmplă ca o femeie să ajungă singură aici. Unele sunt însărcinate, altele au unul sau doi copii de mână şi bagajele strânse în grabă. Ceea ce le-a determinat să plece nu a fost doar suferinţa lor, ci în special chinul copiilor lor. Când au văzut cum cei mici trăiesc în spaimă, cum ochii lor se umplu de lacrimi la fiecare izbucnire violentă a tatălui, au înțeles că nu mai pot rămâne. Că trebuie să fugă pentru a-i salva”, povesteşte cu emoţie doamna Ştefan.

La Aşezământul social „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, femeile găsesc nu doar un acoperiş deasupra capului, ci şi alinare, sprijin medical şi psihologic, încercând să îşi reconstruiască viaţa. „Aici le oferim protecţie, consiliere psihologică şi medicală. Maica Andreea Dragomir are grijă de ele din punct de vedere medical, iar psihologii vin regulat pentru a le ajuta să treacă peste traume”, ne mai spunea managera centrului.

Femeile abuzate pot rămâne aici timp de 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire, în funcţie de complexitatea cazului. În acest timp, echipa centrului le ajută să îşi găsească un loc de muncă, să se pună pe picioare financiar şi să capete încă o dată independenţa care le-a fost furată prin violenţă.

Adevărata provocare începe, însă, în momentul în care femeile părăsesc Centrul. „Nu le abandonăm niciodată. Le sunăm, le monitorizăm, colaborăm cu autorităţile să ne asigurăm că sunt bine. Le căutăm un loc de muncă, un domiciliu stabil.”, explică doamna Ştefan. Există poveşti de succes, femei care au reuşit să îşi refacă viaţa, unele plecând în străinătate, altele rămânând în ţară, femei care au reușit să devină independente. „Cel mai emoţionant este atunci când fostele beneficiare se întorc să ne viziteze. Când ne sună să ne spună că sunt bine, că au un găsit loc de muncă, că cei mici merg la şcoală fără frica de a-şi mai vedea mama suferind. Unele chiar revin şi aduc ajutoare pentru cele care acum trec prin ce au trecut ele”, spune cu ochii umezi de emoţie d-na Ștefan.

Deşi există finaluri fericite, numărul victimelor violenţei domestice rămâne alarmant. „Este un fenomen în creştere. Şi mai grav este că violenţa asupra mamei devine şi violenţă asupra copilului. O mamă suportă multe, dar când începe să vadă cum copilul ei suferă, atunci realizează că trebuie să plece”, ne mai explica doamna Ştefan.

Adăpostul colaborează cu Poliţia din comună şi autorităţile locale pentru protecţia beneficiarilor acestui așezământ. Din păcate, sunt cazuri în care agresorii, tații,  încercă să le găsească, însă măsurile de securitate sunt stricte. „Ne asigurăm că femeile sunt în siguranţă. Nu putem permite ca ele să fugă dintr-un infern pentru a ajunge în altul”, spune hotărâtă Veronica Ştefan.

Potrivit unui studiu al Comisiei UE, fiecare a treia femeie între 16 și 85 de ani din Europa, a fost, cel puțin o dată în viață, victima acestui tip de violență. În Germania, este vorba de fiecare a patra femeie. 42% dintre acestea, suferă daune fizice, documente medicale. Aproximativ 20.000 de femei caută, anual, adăpost în astfel de centre de protecție. Cam același număr de femei, nu au șansa de a găsi un loc, din cauza capacității reduse de cămine.

Aşezământul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” rămâne, deocamdată, un simbol al speranţei, un loc unde curajul şi dorinţa de a trăi fără frică devin realitate. La acest moment, astfel de centre, nu sunt, decât, câteva în țară.

Într-o lume în care multe femei suferă în tăcere, astfel de centre sunt mai mult decât necesare: sunt salvarea lor. Ele devin pentru o perioadă de timp, a doua lor casă. Iar Centrul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, situat în comuna Slobozia, aflat în grija Episcopiei Giurgiului și coordonat de d-na Ștefan alături de soțul, Preot Ștefan Valentin,
este cu adevărat un cămin ospitalier pentru femei abuzate.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.8 ° C
17.8 °
17.8 °
54 %
4.4kmh
90 %
D
19 °
lun
17 °
mar
6 °
mie
8 °
J
12 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com