Un nou scandal al dezinfectantilor

0
169

Scandalul de acum a plecat de la o plângere formulată de Ministerul Sănătății. În urma unor verificări făcute în peste 30 de spitale s-au găsit biocide slabe calitativ. Substanțele au fost livrate anul trecut. Firmele distribuitoare au fost amendate de inspectorii DSP cu 35.000 de lei.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Au fost verificate 15 produse biocide, trei dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate, neconformitățile s-au confirmat. Prin urmare, Ministerul Sănătății a dispus efectuarea unei plângeri penale”.

Plângerile au fost depuse pe 10 ianuarie, la o zi după ce Știrile TVR au solicitat informații referitoare la analizele produselor biocide puse pe piață. La Spitalul Sfânta Maria din Capitală, raportul DSP din 22 ianuarie confirmă că unul dintre dezinfectanții diluați este TRIOTON RAPID AFB. În plângerea formulată de Ministerul Sănătății, se regăsesc alte două substanțe cu probleme: BIONET și BIONET AG 15, potrivit unor surse judiciare. Autoritățile au decis să retragă doar loturile cu probleme – în total, 108 litri în Bucureşti și 5.000 de litri în județul Prahova.

OANA DOBRESCU, jurnalist TVR „Biocidele neconforme au fost găsite în peste 30 de unități sanitare din toată țara. Și la Spitalul Sf. Maria au ajuns câteva bidoane de dezinfectant, doar că în urmă controlului DSP, s-a constatat că acestea erau din alte loturi”.

Din descrierea producătorului, Trioton Rapid se utilizează pentru curățarea și dezinfecția pardoselilor, a pereților sau a obiectelor din orice material, inclusiv instrumentarul, și chiar în săli de operație și saloane de bolnavi.

Alina Cruceanu, reprezentant firmă vizată de anchetă: „Am dat testare cu sigiliu de la Sanepid pe ele. Și au ieșit, la laboratoare din Germania, conforme. Numai la laboratorul de la Iași, din România, nu este conform. Probabil doamna ministru are alte interese.”

Poliția confirmă însă problemele constatate de Ministerul Sănătății.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: „Din cercetările efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, a reieșit faptul că, anul trecut, persoanele ar fi produs și comercializat produse biocide care nu îndeplineau standardele de performanță pentru distrugerea bacteriilor”.

Dimineață, polițiștii au făcut percheziții la sediile firmelor vizate de anchetă și la domiciliile persoanelor suspectate în acest caz.