Italia, Belgia și Olanda blochează zborurile cu Marea Britanie, iar Germania și Franța se pregătesc să facă același lucru, din cauza temerilor legate de o mutație, noua tulpină Covid-19,  din sud-estul Angliei, relatează Mediafax.

Marea Britanie a dat alarma cu privire la o noua formă de Covid care ar fi rezultatul unei mutații a virusului. Guvernul are datoria de a-și proteja cetățenii, din acest motiv, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna dispoziția de suspendare a zborurilor cu Marea Britanie”, a anunțat ministrul de externe italian, Luigi di Maio, conform Corriere della Sera.

Măsura autorităților olandeze – în vigoare de duminică pâna cel puțin la 1 ianuarie – a fost luată după ce autoritățile au confirmat că au izolat cel puțin un caz din aceeasi tulpină Covid pe teritoriul Olandei, care a determinat o parte din Marea Britanie să revină la restricții severe.

După decizia Olandei, a Belgiei (care a decis, de asemenea, să blocheze transferurile feroviare care sosesc din Marea Britanie prin Franta) si Italia, acum Germania – potrivit unor surse guvernamentale citate de agenția Reuters – se pregătește să suspende zborurile din Regatul Unit și Africa de Sud. Franța are în vedere, de asemenea, blocarea trenurilor și a avioanelor.

Potrivit Telegraph, Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat pentru BBC că „tulpina a fost identificată deja și în Danemarca și Australia”.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că este în „contact strâns” cu autoritățile britanice. Potrivit OMS, Marea Britanie a transmis informații din studiile în curs privind mutația despre care se spune că este cu 70% mai transmisibilă și OMS va ține la curent statele membre și publicul „pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus și despre orice implicații”.

Peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a țării, unde mutația ar putea avea legătură cu creșterea numărului cazurilor de COVID-19, spunea ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, potrivit Reuters.

(Jurnal)