Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă, a făcut, la Digi24, acuzații foarte grave, declarând că unii politicieni sunt în slujba interlopilor și gestionează siguranța publică apărând interesele acestora.

Liderul de sindicat a dat mai multe exemple și a spus că i-a atras atenția despre aceasta inclusiv noului ministru de interne.

Dumitru Coarnă a făcut aceste declarații comentând animozitatea care a intervenit săptămâna trecută între Poliția Rutieră și Poliția Locală, după un incident în trafic între doi polițiști. Între timp, nemulțumirile ar fi în creștere în Ministerul de Interne. 8.000 de persoane au semnat o petiție pentru a cere schimbarea denumirii Poliței Locale în Garda Publică. Inițiatorul petiției a redactat chiar și proiectul de lege care ar urma să fie depus la Parlament.

„Este necesară o separare a acestor confuzii, pentru că se dorește o confuziune cu Poliția Națională și oamenii nu mai înțeleg nimic, care-s diferențele? Competențele sunt clare în favoarea noastră, pentru că noi avem prin lege competențe complexe, avem oameni pregătiți în școli de agenți și Academia de Poliție, oameni care practic studiază enorm de mult ca să ajungă la o soluție finală într-un caz de mare complexitate. De la un simplu furt, tâlhărie, la omor, lipsire de libertate etc”, a spus Coarnă.

 „Au fost gardieni publici. Noi nu dorim să-i desființăm. Să fie transformați în gardieni publici, să aibă acele competențe ale primarului în legătură cu gunoaiele din zona respectivă, cu ordinea publică, cu toate zonele de competență din zona unității administrativ-teritoriale”, a mai spus Dumitru Coarnă.

El crede că că factorul politic și-a dorit această confuzie între polițistul local și cel național. „În momentul în care i-au transformat în polițiști locali, prin legea 155, au încercat să transfere și niște competențe, or lucrul acesta va crea o mare dezordine în siguranța și ordinea publică, pentru că unii dintre ei sunt total nepregătiți. Uitați-vă la speța de la București. Conducerea IGPR și Brigada Rutieră s-au mobilizat împotriva polițistului nostru. Nimeni nu l-a apărat. A venit la mine, îl avem în continuare în apărare”, spune Dumitru Coarnă. 

 Întrebat de ce au procedat așa șefii de la IGPR și Rutieră, Dumitru Coarnă a răspuns că sunt „obedienți politic”.

(Jurnal)