Un giurgiuvean din Frasinu a dat din întâmplare peste un proiectil neexplodat! Câte astfel de obiecte au fost găsite de la începutul acestui an în județul Giurgiu și unde…

0
460

Un giurgiuvean a găsit în apropierea unui teren arabil din localitatea Frasinu un proiectil. Cetățeanul  tocmai  se pregătea să  execute lucrări specifice de toamnă în zona respectivă când a zărit  proiectilul, printre frunze, la trunchiul unui copac.

Bărbatul și-a dat seama că ar putea fi un obiect periculos și de aceea a cerut imediat sprijinul autorităților.

La fața locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Vlașca care au constatat că era vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 100 mm. Lucrătorii ISU sosiți la locul indicat de giurgiuvean  au folosit și un aparat de detecție  pentru a afla dacă terenul din zona respectivă mai prezintă vreun risc asemănător, dar nu a mai fost descoperit altceva  asemănător.

Proiectilul a fost ridicat și transportat în siguranţă, urmând să fie distrus în poligonul de specialitate.

                Obiecte similare găsite de la începutul anului 

După cum ne informau reprezentanții ISU, de la începutul anului, pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu au mai ridicat: două bombe de aruncător de calibrul 82 mm și 120 mm; șapte proiectile explozive de calibrul 76 mm, 100 mm și 152 mm; un proiectil perforant de calibrul 100 mm; două cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm și 7,92 mm; un focos fuzant de proiectil, 12 cartușe de infanterie, de calibrul 7,92 mm și trei tuburi cartuș de infanterie de calibrul 7,92 mm din localitățile:  Giurgiu, Mihai Bravu, Băneasa, Comana, Frasinu, Copaciu, Falaștoaca, Frătești și Ghimpați.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea  cetățenii  trebuie să știe cum să procedeze  atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau alte astfel de obiecte  asemănătoare.

În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii  ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze la numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă, ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

(Jurnal)