
Analiza de risc la securitate fizică, este un document obligatoriu pentru firmele înființate după iunie 2012. Cele înființate înainte mai au termen de realizare până în iulie 2018 și apoi pot primi și ele amendă…
Ce este analiza de risc la securitate fizică
Această analiză este un document obligatoriu pentru toate societățile comerciale care dețin bunuri sau valori cu orice titlu și care trebuie să asigure protectia acestora, lucru cerut în baza Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Sunt obligate să aibă această analiză societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu, indiferent de natura capitalului social.
Acestea sunt obligate să adopte măsuri de securitate pe baza analizei de risc la securitate fizică, conform Ziare.com.
Problema este că poti înființa firma fără să faci această analiză si tocmai de aceea foarte multe companii nu au făcut-o și acum riscă să fie amendate.
Specialiștii susțin că Registrul Comertului nu te va întreba niciodată dacă ai sau nu analiza de risc. Asta ține de niște documente de înființare a firmei. Trebuie să ai măsuri de securitate pentru locația în care se află angajații și bunurile sau valorile materiale.
Vasile Arion, specialist în Securitatea si Sănătatea în Muncă și inspector Protecție Civilă (Elnet Security), a explicat pentru Ziare.com că analiza de risc ține de asigurarea condițiilor de PSI. Așa că cel care își face o firmă trebuie să discute despre acest lucru cu o persoană avizată în domeniu.
Pentru cine e obligatoriu
Această analiză trebuie să o faca obligatoriu toate firmele înființate după iunie 2012, iar cele înființate înainte mai au termen de grație până în iulie 2018. Apoi, acestea din urmă ar urma să primească și ele amenzi între 10.000 de lei și 20.000 de lei, aplicate de către Poliție. Termenul pentru intrarea în vigoare a încheierii analizei de risc a fost prorogat în mai multe rânduri. Inițial, legea sancționatoare trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, dar s-a amânat pentru 1 iulie 2017 și apoi termenul a fost prorogat din nou până la 1 iulie 2018.
Cine face analiza de risc la securitate fizică
Analiza este realizată de un evaluator autorizat de Inspectoratul General al Poliției Române. Motivul invocat de Guvern pentru care a tot amânat intrarea în vigoare a acestei prevederi a fost că sunt prea puțini evaluatori în țară. Anul trecut erau 1.568, iar la data de 9 februarie 2018, conform Inspectoratului General al Poliției Române, erau 1.852. Asta în conditiile în care în România sunt peste un milion de firme.
Cum se realizează analiza și cât costă
Analiza de risc se face de către un evaluator venit la sediul firmei ținând cont de câteva elemente. Se identifică nivelul de risc, se stabilesc parametrii interni și externi care pot genera riscuri la securitatea fizică a unității, în funcție de locația în care se află, zona de amplasament sau în funcție de sector, de exemplu în București. Apoi se ia în calcul cât de mare este suprafața în care societatea își desfășoară activitatea. Apoi se face o analiză a riscurilor și pasul următor este evaluarea acestora, iar la sfârșit tratarea lor. Practic, evaluatorul face o listă de recomandări pe care administratorul societății trebuie să le îndeplinească. Dacă nu le respectă și vine Poliția în control, angajatorul va fi amendat. De asemenea, amendă va primi și dacă va respecta doar o parte dintre recomandări. Prețul unei astfel de evaluari diferă și în funcție de obiectivul de activitate al societății, numărul de angajați sau măsurile de securitate existente.
Iată câteva exemple de prețuri pentru o astfel de analiză, cu precizarea că tarifele difera în funcție de toate elementele menționate mai sus:
- Evaluare de risc casă de amanet – de la 400 lei.
- Evaluare de risc sală de jocuri/pariuri – de la 400 lei.
- Evaluare de risc bijuterie – de la 400 lei.
- Evaluare de risc benzinărie – de la 500 lei.
- Evaluare de risc magazin mic – de la 400 lei.
- Evaluare de risc magazin mare – de la 600 lei.
- Evaluare de risc magazin arme și munitii – de la 500 lei.
- Evaluare de risc birouri – de la 400 lei.
- Evaluare de risc fabrică – de la 800 lei.
(Jurnal)