La data de 15.09.2020 în baza unor date și informații obținute de lucrători din cadrul Serviciului Politie Transporturi Giurgiu, polițiști din cadrul Secției Regionale Politie Transporturi BUCUREȘTI și Serviciul Politie Transporturi Navale și Feroviare GR,  în baza unui plan de actiune întocmit la nivelul secției, au acționat în zona portuara Giurgiu, – Zona Liberă Giurgiu, împreună cu inspectori din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu, constatând în flagrant 3 infracțiuni la Legea nr 195/2005 privind protecția mediului, cu următoarea situație de fapt:
Administrația Zonei Libere Giurgiu în intervalul iulie 2020-septembrie 2020, a manipulat, ambalat și depozitat cantitatea totala de circa 1000 tone îngrășământ  conținând azot nitric și azot amoniacal, activitatea desfășurându se pentru o entitate economică din spațiul european în baza contractului încheiat între cele doua părți.
S-a stabilit că depozitarea a fost efectuată fără respectarea normelor legale, în speță fiind depozitate în zona cheiului, în aer liber, neferite de lumina soarelui și nu în spațiu acoperit, creând o stare de pericol pentru celelalte entități economice din proximitate, pentru mediul acvatic și pentru personalul angajat din zonă.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul  infracțiunii prev de. art. 98 alin 3 lit a  din OUG NR 195/2005, sancționată cu o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani închisoare, față de funcționari din cadrul SC. A Z L Giurgiu.


Pe acelasi obiect material au fost efectuate alte 2 constatări flagrante, zona proximă, la o societate privată, pe două locații diferite, în calitate de depozitar pentru alte două entități economice, însumând  898,8 tone care fac obiectul a două cauze penale, intervalul de comitere fiind același ca la infracțiunea de mai sus.
În cele trei cauze au fost ridicate mostre de probe pentru a fi exploatate în procesul penal.
S-a stabilit că cele două entități care fac obiectul celor trei cauze penale constituite  la data 15.09.2020  nu dețineau nici autorizare pentru depozitare emisă de către APM Giurgiu, urmând ca inspectorii GNM Giurgiu să aplice sancțiuni contravenționale.
Cauza se află sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Giurgiu.

Contactat telefonic, directorul SC AZL Giurgiu, Liviu Cartojan, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Nu este nimic adevărat. Nu se pune problema de dosare penale, cel mult probabil de niște amenzi…Eu zic că este scos din context totul, dar trebuie puse la punct mai multe documente. Deocamdată, s-a oprit activitatea respectivă, nu s-a încălcat legea nicio clipă, nu au fost accidente, nu a fost un pericol pentru nimeni… Descărcări de asemenea materiale se fac de ani de zile, și nu a fost niciun fel de problemă… Repet, nu s-a încălcat legea, nu se pune problema de penal…ei spun „dosar penal” la orice dar asta este!”, a mai declarat Liviu Cartojan.

(Jurnal)