Un conducător auto din Giurgiu a fost depistat sub influența unei substanțe psihoactive

0
240

61218920La data de 6 noiembrie, în jurul orei 21.30, un tânăr de 18 ani, din Giurgiu, a fost depistat în timp ce conducea autoturismul pe șoseaua Bălănoaiei din municipiul Giurgiu, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive.

         Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilo-test rezultatul fiind zero, fiind condus la Spitalul Județean Giurgiu unde în urma testărilor specifice, acesta a fost depistat pozitiv la substanțele psihoactive.

Polițiștii Biroului Rutier Giurgiu au deschis dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub  influența substanțelor psihoactive, a unui ”drog”.  

Prin drog se înțelege orice substanta utilizată în terapeutică, datorită unor proprietati curative, dar al carei efect este, uneori, incert si nociv pentru organismul uman. În vorbirea curenta prin droguri întelegem produsele stupefiante sau toxice, definite astfel si prohibite de legislatiile nationale si internationale. Organizatia Mondiala a Sanatatii  (O.M.S.) include în categoria drogurilor orice substanta chimica absorbita de organism care genereaza schimbari în starea emotionala, în comportamentul si functionarea acestuia, dar nu toate substantele la care O.M.S. se refera pot fi considerate stupefiante în adevaratul sens al  cuvântului.

Într-o clasificare acceptată la nivel international distingem trei categorii mari de stupefiante: I.   Produse depresive ale sistemului nervos central; II.  Produse stimulente ale sistemului nervos central; III. Produse perturbatoare ale sistemului nervos central.

Substantele psihotrope se pot subclasifica după cum urmează: dupa substantele din care deriva; dupa originea lor (naturale, semisintetice si sintetice);  dupa riscurile farmacodependentei si abuzului pe care le prezinta;  dupa efectele de ordin fizic si psihic; dupa compozitia chimica generala (determina efectele unui drog asupra corpului uman).

Substantele psihoactive – care genereaza abuzul – pot fi grupate în noua categorii principale:  alcoolul; opiaceele : latexul, morfina, heroina s.a.; cocaina si derivatele ei;  cannabisul, marihuana;  L.S.D. si alte halucinogene; tranchilizante, sedative, hipnotice; stimulente psihice (amfetaminele);  solventi organici si inhalanti;  drogurile folosite ca medicamente (tranchilizante minore).

(Jurnal)